Arama

Uganda ve Uganda Tarihi - Tek Mesaj #3

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
UGANDA

Para birimi: Uganda şilini

Gayri safi milli hasılası: 4 milyar 260 milyon dolar. (Yıllık safi artış: % 5.9)

Kişi başına düşen milli gelir: 240 dolar

Dış ticaret: İhraç ettiği ürünlerin başında kahve çekirdeği, pamuk, tekstil ürünleri, et ve hayvansal ürünler gelir. İthal ettiği malların başta gelenleri makineler, ulaşım araçları, petrol ürünleri, kimyasal maddeler, ilaç ve savunma malzemeleri ve gıda maddeleridir. Dış ticaretinde birinci sırayı ABD ve Japonya alır. Bu ülkelerden sonra İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Kenya, Tanzanya ve Hindistan gelir. 1990'da dış ticaret açığı 311 milyon dolar, 1992'de uluslararası cari işlemlerindeki açık ise 288 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Sanayisi: Uganda hafif ve orta sanayi bakımından Afrika ülkeleri arasında iyi bir konumda sayılır. Mevcut sanayi kuruluşlarının başında şeker, çimento, tuğla, sigara, sisal, tekstil ve deri fabrikalarıyla konfeksiyon atölyeleri gelir. Gıda maddesi, meşrubat ve sigara üreten sanayi kuruluşları tüm sanayi kuruluşlarının % 55'ini oluşturmaktadır. Çalışan nüfusun % 10.5'i sanayi sektöründe iş görmektedir. Buna maden tesislerinde çalışanlar da dahildir. Sanayi sektörünün gayri safi yurtiçi hasıladaki payı % 7'dir.

Enerji: Uganda'da 1991'de 783 milyon kw/saat elektrik üretilmiş, 671 milyon kw/saat tüketilmiş ve 112 milyon kw/saat elektrik ihraç edilmiştir. Elektrik enerjisinin % 99'u hidroelektrik santrallerinden, % 1'i termik santrallerden elde edilmektedir. Kişi başına yıllık elektrik tüketimi ortalama 37 kw/saattir.

Ulaşım: Başkent Kampala'ya bitişik durumdaki Entebbe'de uluslararası trafiğe açık bir havaalanı bulunmaktadır. Bunun dışında iç trafikte kullanılan 6 havaalanı mevcuttur. Uganda 1286 km.'lik demiryolu, 28.132 km.'lik karayolu ağına sahiptir.Bu ülkede ortalama 326 kişiye bir motorlu ulaşım aracı düşmektedir.

Eğitim: Uganda'da, 7900 ilkokul, 775 genel ortaöğretim kurumu, 140 mesleki ortaöğretim kurumu bulunmaktadır. İlkokul çağındaki çocukların % 53'ü, ortaokul çağındaki çocukların ise % 25'i bu öğretimden yararlanabilmektedir. Uganda'nın 9 yüksek öğretim kurumu mevcuttur. Yüksek öğrenim çağındaki gençlerden % 1'i bu öğrenimden yararlanabilmektedir. Okuma yazma bilenlerin oranı ise % 48'dir.

Sağlık: Uganda'da 500'e yakın hastane, 875 doktor mevcuttur ve ortalama 20.285 kişiye bir doktor düşmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.