Arama

Flebit - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Flebit

Flebit, ven enflamasyonunu tanımlayan bir terim. Toplardamarda içzar iltihabı; filibit, filebit. Genellikle bacaklarda görülür.

Flebite trombozun (kan pıhtısı) eşlik etmesi durumuna tromboflebit denir. Bu durum genellikle bacaklardaki derin venlerde görülür. Bu trombozun akciğerlere ilerlemesi, ölümcül olabilen pulmoner emboli'ye neden olur.
Eritem (kızarıklık), sıcaklık artışı, şişlik (ödem), hassasiyet, ağrı, damar trasesinin palpe edilmesi gibi belirtiler görülür.

Çoğu zaman çevre dokulardaki enfeksiyonlar, romatizma, bazen de kana karışmış mikroplar nedeniyle oluşur. Toplardamar tıkanmalarına ve tıkanmanın olduğu bölgede şişlik ve kızartılara neden olur. Özellikle bacaklarda çok görülür. Hasta bacakta yer yer oluşan ödemlere elle hafifçe basıldığında hasta damar bir kordon gibi belli olur. Kan sulandırıcı ilâçlarla, antibiyotiklerle ya da operasyonla iyileştirilir. Genellikle doğumdan, karın içinde yapılan operasyonlardan ya da kalça kırıklarından sonra görülür. Tıp dilinde tromboflebit adıyla geçer. Tıkanmış damarları teşhis etmek için ultrason adlı aygıt kullanılır.

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi