Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
58882d1480236560 atmosfer gunes isinlarinin dagilimi
Atmosferi oluşturan gazların % 75’i içerisinde canlıların yaşadığı Troposferde bulunur. Atmosfer; Azot (% 78), Oksijen (% 21) ile CO2, su buharı, argon, neon, metan, kripton ve hidrojen gibi diğer gazlardan (% 1) oluşur. Azot ve oksijen yaşam için büyük önem taşırlar ve bu gazların atmosferde ki oranı sabittir. Ancak CO2 ve su buharının miktarı bulundukları yere, zamana ve iklim şartlarına göre değişir.

Azot, yaşamın temel kaynaklarından biridir. Bitkilerin ihtiyacı olan besin maddesi olarak önemlidir. Oksijen, ise canlıların solunum yapması için ve yanma için gerekli bir gazdır.

Karbondioksit, havada çok az miktarda (% 0 - 0,03) bulunmasına karşın, iklim olayları üzerinde önemli etkide bulunur. Karbondioksit atmosferin güneş ışınlarını emme ve saklama kabiliyetini arttırır. Miktarının artması sıcaklığın artmasına, azalması sıcaklıkların düşmesine neden olur. Jeolojik devirler içerisinde CO2 miktarın değişmesi iklim değişimlerini etkilemiştir

Su buharı, miktarı sıcaklığa, yer ve zamana bağlı olarak en fazla değişen gazdır. Bu miktar yerden yükseldikçe, kıyıdan uzaklaştıkça ve Ekvatordan kutuplara doğru gittikçe azalır.

Atmosferin Etkileri
1. İçerisinde yaşam için gerekli olan gazlar bulunur.
2. Güneş’ten gelen enerjinin hızla uzaya yansımasını engeller.
3. Güneş ışınlarının dağılmasını sağlayarak, Güneş’i doğrudan görmeyen yerlerin de aydınlık olmasını sağlar.
4. İçindeki hava akımları sayesinde gündüz olan kesimlerin aşırı sıcak, gece olan kesimlerin de aşırı soğumasını engeller.
5. Güneşten gelen zararlı ışınları tutar.
6. Sesi iletir.
7. İklim olayları meydana gelir.
8. Uzaydan gelen göktaşlarının parçalanmasını sağlayarak yere ulaşmasına engel olur.

DEVAMI >>>> Atmosfer

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 27 Kasım 2016 15:59
Sen sadece aynasin...