Arama

Fotosel Nedir? - Tek Mesaj #5

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
31 Ekim 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Fotosel

Ad:  fotosel1.JPG
Gösterim: 1254
Boyut:  17.6 KB


Işık etkisiyle elektrik üreten araç.
İlk fotoseller bir diyot lambaydı. Fotokatotuna ışık düşürüldüğünde anota doğru akan elektronlarla içinde bir elektrik akımı oluşurdu. Günümüzde fotoseller yarı iletkenlerden yapılır ve üzerine, uygun dalga boyunda bir ışık düşürüldüğünde iletkenliğinin artması ilkesiyle çalışır. Fotoseller sinemacılıkta ses kaydı ve sesin yeniden üretiminde, ayrıca ışık olayına bağlı birçok uyarı ve güvenlik devresinde kullanılır.

Alkali metaller tercih edilir.Üzerine düşen ışığın şiddetiyle orantılı olarak voltaj üreten ışık algılayıcısıdır. Fotoelektrik olay prensibiyle çalışır. Photo Cell dilimizde fotosel olarak geçmektedir.

Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.

Yeterince büyük boyutlu olanları güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir. Diğer metaller de işe yarar ancak alkali metallerdeki metalik özellikleri gösteremez.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 31 Ekim 2016 03:00 Sebep: başlık ve sayfa düzeni