Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Ağustos 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Kötü Beslenme: Birey ve toplum sağlığını bozar, birbirini zincirleme etkileyen çok çeşitli sağlık ve toplumsal sorunlara yol açar.

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin etkileri ve sık rastlanan başlıca beslenme sorunları şunlardır:

1. Beslenme yetersizliklerine en duyarlı olan grup çocuklardır. Besin öğeleri değişikliklere uğrayarak hücre yapısına dönüştüğüne, büyüme yeni hücrelerin eklenmesiyle sağlandığına göre, iyi beslenemeyen çocuklarda büyüme yavaşlar, ileri derecede yetersizlikte ise durur. Ülkemizde yapılan araştırmalarda, bebek ve çocuklarda, yüksek oranda büyüme geriliği olduğu gösterilmiştir.

2. İyi beslenemeyen, büyüme geriliği olan çocuklar hastalıklara karşı da dirençsiz olurlar, hastalıklara kolay yakalanırlar. Dayanıksız olduklarından hastalıkları kolay atlatamazlar. Hastalıklar nedeniyle beslenmeleri daha da bozulur. Bu kısır döngü sürer gider. Kızamık, boğmaca, solunum yollan hastalıkları, ishal (sürgün, diyare) ve benzerlerinden kolay kurtulamazlar. Yoksul ve kırsal bölgelerde bu oran binde 250 ve üzerine çıkmakta, gelişmiş ve kentsel yörelerde ise azalmaktadır.

3. Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocukların yalnız vücut gelişimini olumsuz yönde etkilemez, zihin gelişimine de zarar verir. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda, zekâ geriliği oranı iyi beslenen çocuklara göre daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Bazı besin elementlerinin vücutta normal kullanılmaması gibi metabolizma hastalıklarında da, beyin ve zekâ gelişiminin zarar gördüğü anlaşılmıştır.

4. Yetersiz ve dengesiz beslenme; hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırdığı gibi, çeşili hastalıklara da yol açar. Beriberi, peliagra, kuvaşiorkor, raşitizm, kan-ssshk (aeemi) ve basit guatr beslenme yetersizliği hastalıklarmdandır. Ülkemizde, iki yaşına kadar olan çocukların % 15-20 kadarında raşitizm belirtileri bulunmuştur. Okulöncesi çocuklarının yarısına yakınında hafif veya ileri derecede hansızhk görülmektedir. Diş bozuklukları çok yaygındır. Hayvansal protein yetersizliğine, ribofiavin gibi vitaminlerin yetersizlik belirtilerine sık rastlanmakta*dır. 1974 yılında yapılan Ulusal Beslenme Araştırması bulgularına göre, ailelerin % 39,7 kadarı B, vitaminini çok yetersiz düzeyde tüketmektedir. Bu oran, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde % 50.3 ile en yüksek; Ege ve Marmara bölgelerinde ise % 29.8 ile en düşüktür. Köylerde bu vitamini çok yetersiz tüketen aile oranı, kentlerdekinin iki katından da yüksektir.
Ülkemizde basit guatr da, özellikle Doğu Karadeniz bölgesi başta olmak üzere çeşitli yörelerde sık rastlanan bir sorundur. Nüfusun % 6.5-7.0 kadarında basit guatr belirtileri bulunmaktadır.
Araştırma sonuçları ve istatistik (sayılama) verileri ,ülkemizde hayvansal protein tüketimin yetersiz olduğunu göstermektedir.

5.
Yetersiz ve dengesiz beslenmeden en çok zarar gören gruplardan biri de gebe ve emzikli kadınlardır. Özellikle sık doğum yapan kadınlarda beslenme sorunlarına sık rastlanmaktadır. Gebe ve emziklilerde kansızlık, tiroit bezi büyümesi, diş bozuklukları çok yaygındır. Bu sorunlar Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde en yüksek düzeyde bulunmuş, kentlere göre köylerde daha sık görülmüştür. Bazı yörelerde gebelerin yarısından çoğunda kansızlık olduğu belirlenmiştir. Genç kız ve kadınlarda kansızlık yaygın görülen bir sorundur. Genç kızların yaklaşık dörtte birinde beslenme yetersizliği kansızlığı bulunmuştur.

6. Kötü beslenme sağlığı bozar ve çeşitli yetersizliklere yol açar. İyi beslenemeyen bireylerin fiziksel ve zihinsel gücünde azalma olur. Bunun sonucu, her alanda çalışanlarda verim düşer. Üretim yeteri hızda olmaz. Kaynaklardan yeteri kadar yararlanılamaz. Sağlık harcamaları artar, ekonomik kayıplar olur. Yatırımların karşılığı alınamaz. îyi beslenemeyen bireylerin oluşturduğu toplum yeteri hızda gelişemez. Sağlık, ekonomik, eğitim ve üretim sorunları artar ve birbirini zincirleme olumsuz yönde etkiler. Sorunların çözümü de zorlaşır.

7. Ülkemizde zayıflık ve şişmanlık da yaygın görülmektedir. Bu durum toplumumuzun iyi beslenmediğini göstermektedir. Aşırı enerji alınması sonucu oluşan şişmanlık; çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığından, istenmeyen ve hastalık kabul edilen bir durumdur.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 29 Ocak 2015 09:08 Sebep: Düzenlendi.
Sen sadece aynasin...