Arama

Robert Fulton - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Robert Fulton

Ad:  419px-Fulton.jpg
Gösterim: 272
Boyut:  44.4 KB

Robert Fulton
Doğum: 1765, Pennyslvana
Ölüm: 1815, New York
İlk buharlı savaş gemisini yapan İngiliz mühendis.

İrlanda kökenli yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Çıraklık yaptı. Resim yapmayı öğrendi. Yaptığı resimleri satarak biriktirdiği parayla İngiltere'ye gitti. 14 yaşından beri ilgilendiği mekanik alanında ilk başarılarını orada gösterdi.

Londra'da mekaniğe büyük ilgi duyan Fulton, yeni buluşlarla ilgili araştırma yapmak ve mühendis olmak için resmi bıraktı.

İngiltere'de zamanını genellikle kanal yapımında yeni bir yöntem geliştirme ve köprü tasarımıyla geçirdi. Aynı zamanda, mermer kesme ve cilalama makinesi, keten eğirme makinesi ve halat örme makinesi gibi pek çok buluşun patentini aldı. Artık ünlü biir mucit olan Fulton, 1797'de Paris'e gitti. Orada sualtında kol gücüyle çevrilen bir uskur (pervane) yardımıyla ilerleyen bir denizaltı yaptı. Bu tekne torpil fırlatacak biçimde tasarlanmıştı. Ne var ki, Fransızlar ve İngilizler için ayrı ayrı yaptığı iki deneme başarısızlığa uğrayınca buluşuna ilgi gösterilmedi.

1803'te Fulton Sen Irmağı'nda küçük bir buharlı gemiyi suya indirdi. Gemi çalıştı ama Fransız Hükümeti'nin ilgisini çekmedi. Birkaç yıl sonra New York'a döndü ve 1807'de Clermont adlı gemisini Hudson'da suya indirdi. Yelken ya da kürek kullanılmadan, akıntı ve rüzgara karşı New York'tan Albany'ye doğru ilerleyen bu değişik araç tarihsel bir olaydı.

Buharlı gemi yapmak amacıyla Fransa'da başladığı çalışmalarını sürdürdü. 1807'de ilk buharlı gemi, Hudson Nehri'ne indirildi. Fulton'un "Clermon" adını verdiği gemi, New York-Albany yolunu 32 saatte tamamladı.

Fulton 1814-1815 arasında, ABD yönetiminince ısmarlanan ve kendi adını taşıyan ilk buharlı savaş gemisini de yapmıştır.

1815'te Amerikan hükümeti ondan bir savaş gemisi yapmasını istedi. Ancak bu isteği yerine getiremeden öldü.


Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi