Arama

Garip Akımı - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Garipçiler


Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Anday üçlüsüne 1940'lardaki şiir anlayışlarından dolayı verilen ad.

Bu üç şair, Varlık dergisinde eski şiire karşı ölçüsüz, uyaksız, şairanelikten uzak yeni bir şiir akımı başlatmış (1936), şiirlerini Garip adlı bir kitapta toplamışlardı (1941). Bu nedenle Garipçiler adıyla anıldılar.

Yeni şiiri, özellikle Nurullah Ataç destekledi. Sonraları Birinci Yeni adıyla da anılan Garip hareketi kısa sürede yaygınlaştı, birçok genç izleyici bulduğu gibi, dönemin şairlerini de etkiledi. Orhan Veli'nin yazdığı Garip önsözü bir bakıma bu yeni şiir hareketinin manifestosudur. Ama üç şair, birlikteliklerini sürdürmediler. Kitabın ikinci basımı yalnız Orhan Veli'nin şiirleriyle yayımlandı (1945). Ayrıca Orhan Veli, kitabına "Garip İçin" başlıklı bir önsöz ekledi.

Garip hareketi sonraları, gerek bu nedenle, ama asıl Melih Cevdet ve Oktay Rıfat'ın şiirlerini ayrı bir çizgide sürdürmeleri sonucu Orhan Veli'nin adına bağlanmıştır. Garip hareketinin dayandığı ilkeler, konuşma dilinin doğallığından yararlanarak yeni söyleyişler bulmak, günlük hayatın ve küçük, sıradan insanın sorunlarını dile getirmek, söz oyunlarından, sözlü deyişlerden kaçınmak, ölçü (vezin), uyak (kafiye) gibi şiiri sınırlayan bağları atmak biçiminde özetlenebilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi