Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #12

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Ağustos 2011       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Dev Krater


7 yılı aşkın süredir Mars'taki keşiflerini sürdüren 'Opportunity' adlı robot araç, o günden bu güne toplam 21 kilometre yol yaptı ve dev bir kraterin başına ulaştı. Endeavour Krateri'nin batı kıyısından, Opportunity tarafından çekilmiş panoramik bir görüntü.Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’ta 7 yılı aşkın süredir hala keşif yapan robotu Opportunity, 3 yıl süren bir yolculuğun ardından şimdiye dek görülmemiş dev bir kratere ulaştı.

NASA’nın web sayfasında verilen bilgiye göre, golf arabası büyüklüğündeki tekerlekli robot, daha önce keşifte bulunduğu Victoria kraterini tırmandıktan sonra 21 kilometre katetti ve Endeavour adı verilen 22 kilometre çapındaki kraterin köşesine vardı.

İlkel Yaşama Evsahipliği Yaptı mı?


Dev kraterde Kızıl Gezegen’in daha sıcak ve ıslak dönemlerinde oluştuğu tahmin edilen killi mineral toprak ve kayaları inceleyecek Opportunity, ilkel yaşama evsahipliği etmiş olabilecek kraterde keşiflerini sürdürecek. Bu kraterdeki mineral oluşum, robotun daha önce geçtiği yerlerde incelediği daha genç ve kurak kayalardan çok farklı bir görünüm ortaya koyuyor.

Saatte 60 Santimetre İlerliyor


Saatte ortalama 60 cm ilerleyebilen ve keşiflerini Ocak 2004’ten beri sürdüren Opportunity, Mars’a kendisi gibi sadece 3 aylığına gönderilen ikizi Spirit’ten birkaç hafta sonra inmişti. Mart 2010’da Dünya ile iletişimi kesilen Spirit’in resmi görevi geçen mayısta sona ermişti.

Kaynak:Gençbilim(12 Ağustos 2011,13:21)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:43