Arama

Hakkı Tarık Us - Tek Mesaj #2

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Ağustos 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Hakkı Tarık Us (1889 Gördes-1956 İstanbul),

htarikus

Gazeteci ve yazar. İstanbul'da Hukuk Mektebi'nde öğrenim gördü. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Tanin, Tercümanı Hakikat, Efkâr gibi gazetelerde yazdı. 1917'de Vakit gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen yazılar yazdı; ayrıca İstanbul'daki Millî Mücadele yanlısı Mim Mim Grubu'nun çalışmalarını destekledi. 1923'te Giresun milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçildi.İlk Meclisi Mebusan tutanaklarını "Meclis-i Mebusan 1877" (1940-1954, 2 C.) adlı kitapta toplayan Us'un bağışladığı kitaplarla İstanbul Beyazıt'ta bir kütüphane kurulmuştur.


1889’da Gördes’de doğdu. İlk, orta öğrenimini Gördes’de yaptı. Gördes Belediyesi’nde ve Sandık Emaneti’nde çalıştı. Daha sonra İstanbul’a gelerek Hukuk Mektebi’ni bitirdi. Tanin, Tercüman-i Hakikat ve Tasvir-i Efkar gazetelerinde yazdı. İstanbul’da çeşitli ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yaptı. Kardeşi Mehmet Asım US ile Ahmet Emin YALMAN’ ın 1917’de çıkardığı Vakit gazetesindeki yazıları ve Mim Mim grubuna yardımıyla Kurtuluş Savaşı’nı destekledi. 1923-1939 arasında Giresun milletvekili olarak TBMM’ de bulundu. Matbuat Cemiyeti’nin ve Basın Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı.

Hakkı Tarık US’un bağışladığı kitap ve süreli yayınlar koleksiyonlarıyla, İstanbul Beyazıt’ta kendi adını taşıyan bir kütüphane kurulmuştur. İlk Osmanlı Meclisi-i Mebusan’ının tutanaklarını Meclisi-i Mebusan 1877 adlı kitapta toplayan US, Ahmet Midhat’ın bazı yapıtlarını da dilini yalınlaştırarak yeniden yayımlamıştır.

21 Ekim 1956 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
kaynak

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.