Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Ağustos 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Usçuluk (Akılcılık)

İnsan usunun deneyden bağımsız olarak doğrulara ulaşabileceğine inanan öğretilerin genel adı, rasyonalizm.

Böyle olmakla usçuluk tüm bilgilerimizi deneyden getiren, öncesel bilginin varlığını benimsemeyen deneyciliğin tam karşıtıdır ve usun hiçbir deneysel veriye başvurmadan doğrulara ulaşabileceğini savunur. Ne var ki usçu bakış açısı, her zaman usa mutlak bir ağırlık verme eğiliminde değildir.

Çünkü mutlak usçuluk da mutlak gerçekçilik gibi özne-nesne karşıtlığını kaldırma tehlikesi yaratarak bilgiyi tehlikeye düşürür. Daha ılımlı anlamda usçuluk bilgi edinmede deney verilerinden çok usun ilkelerini ya da doğuştan fikirleri belirleyici sayan öğretidir. Ne olursa olsun usçuluk, usta öncesel bilgilerin varlığına inanır. Platon'un İdea'ları, Descartes'ın doğuştan fikirleri, Kant'ın apriori biçimleri bu öncesel bilgileri oluştururlar.

Her üç filozofun öğretisinde de deney dünyası deneyden önce gelen verilerin bilincine ulaşabilmemiz için deneyi zorunlu çıkış noktası olarak alır. Özellikle Kant'ta us ancak duyumlarla sağlanan sunumların devindirdiği bir güç olur. Dinî açıdan usçuluk, dinî inancı doğrulamakta; usun zorunlu ve yeterli olduğunu bildiren anlayıştır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.