Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Eylül 2011       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Huzursuz Bacak Sendromu (Restless Leg Syndrome), uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir nörolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Bu sıkıntı, uyku sırasında devam ettiğinden kişiyi özellikle geceleri rahatsız etmektedir. Bacaklarda hissedilen ağrının tarifinde de kişiye göre farklılık olmaktadır. Bazıları "bacaklarım kıpraşıyor", "gıdıklanıyor", "yanma hissi var", "karıncalanma oluyor" gibi açıklamalarla yaşadığı sıkıntıyı tarif etmeye çalışmaktadır.

Belirtiler
Bacaklardaki rahatsız edici his nedeniyle bacakların hareket ettirilmesi isteği doğar.
Oturma ya da uzanma gibi durumlarda ortaya çıkar veya daha da şiddetlenir.
Yürüme, germe gibi hareketler yapıldğında kısmen ya da tamamen düzelir.
Gündüz saatlerine göre akşam arttığı görülür ya da sadece akşam saatlerinde ortaya çıkar.
Destekleyici Kriterler

Ailede Huzursuz Bacak Sendromu varlığı
Dopaminerjik ilaç tedavisinden fayda görülmesi
Uyku ve/ veya uyanıklıkta periyodik bacak hareketlerinin varlığı (PLMs)
Uykusuzluk(İnsomnia)
Rahatsızlığın kronik olarak artan ilerlemesi ve/veya akut atakları

Teşhis
Yapılan araştırmalar, bu hastalığa her yüz kişiden biri ile onu arasındaki oranda raslandığını göstermiştir. Yaşla birlikte rahatsızlığın görülme sıklığı artmaktadır.Her üç hastanın birinde genetik bir geçiş ilişkisi görülmektedir.

Romatizmalı hastalıklarla karıştırılabilmesi hastalığın teşhisini zorlaştıran bir nedendir. Demir eksikliği (Kansızlık), şeker hastalığı ve kanser hastaların bir kısmında görülmesine rağmen, rahatsızlığı olanların yüzde doksan beşinde bir neden bulunamamaktadır.

Rahatsızlık hissinin hareketle azalmış olması, dinlenme sırasında şiddetlenmesi ayırıcı bir özellik olarak düşünülmelidir. Bu hastalar uzun süreli dinlenmeden ve seyahatten çok rahatsızlık duyarlar. Hastalar TV seyrederken rahatsızlıkları artar, yattıklarında bacaklarındaki huzursuzluk hissi nedeniyle uykuya dalmakta güçlük çekerler. Yataktan kalkıp dolaşmak isterler.

Tedavi
Huzursuz Bacak Sendromu olduğunuzu düşüyorsanız bu konuda uzman bir hekime danışınız. Rahatsızlık bir hastalıkla ilişkili olarak gelişmiş ise (kansızlık ve şeker hastalığı gibi) öncelikle bu hastalığın tedavisi uygulanmaktadır. Bacaklarını hareket ettirilmesi, yataktan kalkıp dolaşılması ya da masajla kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlamaktadır. Fakat bu yöntemlerin uygulanması geçici olarak sıkıntıyı gidermektedir. Sebebi belirlenemeyen durumlarda, uzman hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi ile hastalığa çare aranmaktadır.

Sen sadece aynasin...