Arama

Koah Hastalığı - Tek Mesaj #2

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Eylül 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
KOAH, amfizem ve kronik bronşit gibi akciğerleri etkileyen bir kaç farklı hastalık için kullanılan bir kısaltmadır. KOAH’lı hastaların, hava yolları şişmiş veya hava keseleri zarar görmüş olduğundan nefes alırken zorluk çekerler. Bu durum, akciğerlerdeki oksijen – karbondioksit değişimini etkiler – oksijenin akciğerlere girişi, karbondioksidin akciğerlerden çıkışı zorlaşır.

KOAH’ın tanısı, “spirometre” adı verilen bir test ile yapılır. Spirometre ile, akciğerlerden atılan hava akışı ölçülür ve bu test KOAH’lı hastalarda hastalığın durumunu izlemek için yılda bir defa uygulanmalıdır.

Eğer sigara kullanıyorsanız, özellikle de aşağıdakiler sizin için geçerli ise spirometre testi sizin için de uygulanbilir,

Egzersiz sırasında solunum güçlüğü
Dinlenirken hissedilen solunum güçlüğü
Solunum zorluğu nedeni ile uyuma güçlüğü
KOAH tanısı için kullanılabilecek diğer bir test ise “oksimetre”dir. Oksimetre ile kandaki oksijen miktarı ölçülür. Bu zahmetsiz ve basit test, kan alma işlemi yapılmaksızın uygulanır.

KOAH’ın sebebi nedir?
KOAH, nefes yolu ile alınan partiküllere karşı gelişen bir reaksiyondur. KOAH’lı vakaların %90’nın nedeni sigara kullanımıdır. Vakaların %1’inden az kısmının nedeni alfa-1-anti-tripsin isimli bir enzim eksikliğine sebep olan genetik bir durumdur.

KOAH’ın tedavisi var mıdır?
Ne yazık ki KOAH’ın tedavisi yoktur. KOAH’ı önlemenin en iyi yolu sigarayı bırakmaktır. Eğer size KOAH tanısı konulmuş ise sigarayı bırakmak, hastalığınızın ilerlemesini yavaşlatabilir. Sigarayı bırakmak için yardım almaktan kaçınmayın.

Ne yapmalı?
Eğer KOAH’lı olduğunuz şüphesine sahipseniz hemen doktora başvurun. Eğer tanı konulursa, doktorunuz size uygun olan bir tedavi planı ortaya koyacaktır. Bu plan aşağıdakileri ihtiva edebilir;

Sigarayı bırakmanızı da sağlayacak ilaç tedavisi
Sahip olabileceğiniz diğer problemlerle ilgili ilaç tedavisi. Örneğin; eğer nefes darlığı çekiyorsanız hava yolunu açacak ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlara bronkodilatörler adı verilir.
Eğer oksijen seviyeniz düşük ise oksijen tedavisi önerilebilir.
Eğer solunum sırasında ciddi zorluk çekiyorsanız, noninvasif ventilatör kullanımına karar verilebilir. Noninvasif ventilatör nefes almanıza yardımcı olacak şekilde ayarlanan bir basınçta havayı bir maske aracılığıyla veren bir cihazdır. Bu cihaz genellikle uyku sırasında kullanılır.

Sen sadece aynasin...