Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Eylül 2011       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
E-ELT Konsepti

42 metrelik ayna çapına sahip bir teleskobun ana amacı gökyüzünde dolunayın yaklaşık 10’da biri büyüklüğünde bir alanı kaplamasıdır.
Optik tasarım tek başına devrim niteliğindedir; yeni bir tür olan 5-ayna düzeneğine sahiptir ve bu olağandışı bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Birincil ayna herbiri 1.4 metre genişliğinde ve sadece 50 mm kalınlığında neredeyse 1000 parçadan oluşmaktadır. Optik tasarım gereği 6 metre çapında çok büyük bir ikincil ayna kullanılmaktadır, bu ikincil ayna neredeyse günümüzdeki en büyük teleskopların birincil aynalarının büyüklüğü kadardır.

Uyarlamalı aynalar atmosferik türbülans sebebiyle yıldız görüntülerinde oluşan bulanıklığı gidermek için teleskopların optik sistemlerinde biraraya getiriliyorlar. Bu aynaların herbiri 5000’den fazla erişim düzeneği tarafından destekleniyor ve bu sayede şekilleri saniyede binlerce kez değişebiliyor. Teleskobun üzerinde çeşitli birçok bilimsel alet olacak. Dakikalar mertebesinde bir ekipmandan diğerine geçiş mümkün olacak. Ayrıca teleskop ve gözlem kubbesi de konumlarını çok kısa sürede değiştirip yeni gözlemlere başlayabilecek.

Optikten orta-kırmızı-ötesine kadar geniş bir dalgaboyu aralığında gözlem yapabilme kabiliyeti sayesinde bilim adamları teleskobun büyüklüğünden sonuna kadar yararlanmış olacaklar.

Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:19