17 Eylül 2006
EN BÜYÜK ANTEPFISTIĞI FABRİKASI KURULDU... -TİRYAKİ GIDA GRUBU'NUN 2 MİLYON AVROLUK YATIRIMLA HOLLANDALI ORTAKLA KURDUĞU TÜRKİYE'NİN İLK ENTEGRE ANTEPFISTIĞI TESİSİ FAALİYETE BAŞLADI -TİRYAKİ GRUBU BAŞKANI AHMET TİRYAKİOĞLU: -''BU YATIRIMIMIZLA SEKTÖRE YÖN VERMENİN YANI SIRA KAYBEDİLEN YURTDIŞI PAZARLARI YENİDEN KAZANACAĞIZ''
GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep'te faaliyet gösteren Tiryaki Gıda Grubu, Türkiye'nin ilk entegre ve en büyük kapasiteli antepfıstığı üretim tesisini 2 milyon avroluk yatırımla kurdu.
Gaziantep 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metrekarelik alanda Hollandalı bir ortakla yapılan fabrikada, günlük 100 ton fıstık işlenecek, üretimin yüzde 80'i Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.
Tiryaki Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Avrupa'nın gıda ambarlarından birisi durumuna geldiğine işaret ederek, AB ülkelerine önemli miktarda gıda ve tarım ürünü ihraç edildiğini söyledi.
Tiryakioğlu, ''Gerek endüstriyel gıda maddeleri ve gerekse tüketime hazır yarı işlenmiş gıdalardaki payını artırmaya çalışan ülkemizde, uluslararası pazara girmiş mevcut ürünlerde de önemli mesafeler kat edilmektedir. Özellikle Gaziantep'e özgü antepfıstığı kavrulmuş kuruyemiş tüketimi ve iç olarak tüketilen önemli ürünlerin başında gelmektedir'' dedi.
Tiryakioğlu, Tiryaki Grubu olarak bulgur, mercimek ve bakliyatta elde ettikleri başarı ve tecrübeyi son bir yıl içinde antepfıstığına da kaydırmaya başlamanın mutluluğu içinde olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
''Bu sebeple TLP adı ile kurduğumuz yeni firmamız ve bugünlerde devreye giren yüksek teknoljiye sahip, hijyen ve sanitasyon kuralları doğrultusunda tasarlanan fabrikamız, antepfıstığına gereken işlenme üstünlüğünü katacaktır.
Gaziantep 3. OSB'de 10 bin metrekarelik alanda kurduğumuz fabrikamız faaliyete geçti. Yatırım maliyetimiz yaklaşık 2 milyon avro. Hollandalı özel bir şirketle ortak kurduğumuz yatırım, Türkiye'nin en büyük kapasiteli antepfıstığı tesisi olacak. Günlük 100 ton fıstık işlenecek. Üretimin yüzde 80'inini Avrupa başta olmak üzere ihraç edeceğiz.''
-''ANTEPFISTIĞI DÜNYADA HAK ETTİĞİ YERE ULAŞACAK''-
Tiryakioğlu, fıstığın anavatanı olarak bilinen Gaziantep ve bölgesinin antepfıstığına gereken önemi veremediğini ve dünya pazarlarındaki yerlerini İran, Suriye ve ABD gibi ülkelere kaptırdığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün bile antepfıstığını işleyebilecek yeteri düzeyde teknoloji ve altyapı bulunmamasından dolayı maalesef bu kadar kıymetli bir ürünün hak ettiği şekilde pazara girmesini ve tüketiciye en yüksek hijyenik seviyede ürün ulaşmasını engellemiştir. Antepfıstığında gerekli endüstriyel yatırımların ve teknolojilerin kullanılmamasından dolayı, antepfıstığı piyasalarında da gerekli arz-talep dengeleri oluşturulamamıştır. Sektördeki bu düzensizlik, teknoloji ve bilgi eksikliği, TLP'nin kendi know-how oluşturmasını sağlamış ve yine kendi AR-GE'sini oluşturarak Türkiye'nin en modern ve dünyanın sayılı antepfıstığı işleme sistemini oluşturmuştur.''
Fabrika tasarımı ve sistem geliştirmelerinin yaklaşık 1 yıl sürdüğünü anlatan Tiryakioğlu, ISO-9000, TSE, GMP ve HACCP standartlarının ve ilkelerinin doğrultusunda tasarlanan ve üretim yapacak olan tesisin Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti.
-SIFIR AFLATOKSİN İLE ÜRETİM YAPILACAK-
Tiryakioğlu, Türkiye'nin en büyük kontrollü stoklama sistemine sahip olan tesisin sıfır aflatoksin toleransı ile üretim yapacak bir teknolojiye sahip olduğunu vurguladı.
TİRYAKİ-TLP'nin, Gaziantep ve Bilkent Üniversiteleri ile halen fıstık işleme teknolojileri üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları yaptığını ifade eden Tiryakioğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
''TİRYAKİ-TLP, önümüzdeki süreçte bu çalışmalardan elde edilen sistemlerde bu üretim teknolojisinin içinde yer alacak. Antepfıstığında görülen mikrobiyoloji ve aflatoksin sorunlarının çözümüne yönelik olarak geliştirilen sistemde ise fıstık hiçbir şekilde el ile temas etmemektedir. Bunun yanı sıra sterilazyon kabinleme ve GMP sistemi yer almaktadır. Aflatoksin ve diğer kalite kontroller içinde laboratuar devrede olacaktır. Özellikle kurulan laboratuar antepfıstığı kontrollerinde fıstık işletmeleri içinde bir ilk ve tek olacak.
Bu yatırımımızla en büyük özelliğinin sektöre yön vermenin yanı sıra tüketiciye en sağlıklı ürünü üretmek olacağını dile getirdi. Teknoloji, fiyat istikrarsızlığı ve uygun olmayan üretim tekniklerinden dolayı kaybedilen yurtdışı pazarların yeniden kazanılması için önemli ve lider bir kurum haline gelecek olan TLP, fıstıktan yeni ürünlerin elde edilmesini, antepfıstığına yeni katma değerlerin katılmasını sağlayacak.''