Arama

Pangea Kıtası - Tek Mesaj #3

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
29 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Pangea Kıtası

tectonics pangea animation

Bugünkü dünya haritasını elinize alırsanız tuhaf bir uyum görürsünüz sanki her kıtayı kesip çıkarıp birbirine yapıştırsanız, bir yapbozun parçaları gibi birleşeceklerdir. Aslında bu bir gerçeğin ifadesidir. Bu yazı 225 milyon yıl önce bölünen anakıta Pangea’nın anısına adanmıştır. Pangea kıtasının gerçekliğini destekleyen en önemli deliller fosillerdir kuşkusuz. Kopan kıtaların birbirlerine bakan yüzlerinde benzer fosiller ve yer tabakaları saptanmıştır. Önce şu kısa videoyu izleyelim. Konunun içeriği hemen şekillensin. Altında da animasyonu bir gif resim dosyası ile görünebilir.

Pangea Teorisinin Tarihi

Vikipedi ansiklopedisinden özet alırsak Alfred Lothar Wegener, kıtaların magma tabakası üzerinde su üstündeki buzullar gibi kaydığını ve kıta hareketlerini ilk kez 1915 yılında The Origin of Continents and Oceans (Die Entstehung der Kontinente und Ozeane) adlı kitabında savunuyor. Ve tüm kıtalar tüm ülkeler tüm dünya anlamında Pangea ismini veriyor. Aşağıya İngilizce metni de ekliyorum.
Alfred Lothar Wegener
Alman meteorolog ve yerbilimci (1 Kasım 1880 – 2 Kasım 1930).
Gökbilim, meteoroloji ve yerbilim alanlarında çalışmıştır. “Kıta kayması kuramı”nı ortaya koymuştur. Başlangıçta tüm kıtaların “Pangea” adında tek bir kıta lduğunu, sonradan parçalanıp dağılarak zamanla günümüzdeki yerlerine ulaştığını ileri sürmüştür. Kuzey Kutbu’nun araştırılmasında katkıları olmuştur.
In 1915, in The Origin of Continents and Oceans (Die Entstehung der Kontinente und Ozeane), Wegener published the theory that there had once been a giant continent, he named (meaning “All-Lands” or “All-Earth”) and drew together evidence from various fields. Expanded editions during the 1920s presented the accumulating evidence. The last edition, just before his untimely death, revealed the significant observation that shallower oceans were geologically younger.
continentalpangeadrift

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 15:29 Sebep: Sayfa düzeni