Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Eylül 2011       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Ev Bulmak

Sıradışı bir teleskop, sıradışı bir yerleşke gerektirir. E-ELT'nin gelecekteki yuvasının, en uygun yer olmasını garantilemek için çok dikkat ediliyor. Bu genel olarak, gözlemleri mümkün olan en az düzeyde engelleyecek yeterince yüksek, kuru bir bölge anlamına geliyor. E-ELT Yerleşke Seçimi Danışma Komitesi Arjantin’de, Şili’de, Fas’ta ve İspanya'da kullanılabilecek bölgeleri büyük titizlikle incelediler. Benzer çabalar Otuz-Metre Teleskobu (TMT) yer seçimi ekibi tarafından da gerçekleştirildi. Etkinliği arttırmak için, TMT için öncelikli olarak seçilen yerler (Kuzey ve Güney Amerika’daki tüm yerler) E-ELT çalışmasına eklenmedi ama veriler paylaşıldı.

2-3 Mart 2010 tarihinde, E-ELT Yerleşke Seçimi Danışma Komitesi her birinin kendine özel gücü olan, gökbilim gözlemleri için oldukça uygun koşulları barındıran nihai kısa listedeki tüm yerleşkelerin (Şili’de Armazones, Ventarrones, Tolonchar ve Vizcachas, ve İspanya’da La Palma) dikkatli bir şekilde incelendiğini onaylayan bir raporu ESO Konseyi’ne sundular. Teknik rapor sonucuna göre Paranal yakınlarındaki Cerro Armazones açıkça tercih edildi, çünkü tüm yönlerden en iyi gökyüzü kalitesine sahipti ve ESO’nun varolan Paranal Gözlemevi’ne komşu olarak işletilebilecekti.

Cerro Armazones, ESO’nun Çok Büyük Teleskobuna ev sahipliği yapan Cerro Paranal’a yaklaşık 20 km, Antofagasta şehrinin 130 km güneyinde, Şili’deki Atacama Çölü’nün merkezi bölgesinde 3060 metre yükseklikte bulunan bir dağdır.

26 Nisan 2010 tarihinde, ESO Konseyi Cerro Armazones’i planlanan 42-metrelik Avrupa Aşırı Büyük Teleskobunun (E-ELT) temel gözlem yerleşkesi olarak seçmiştir.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:14