Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu benim ödevim... Msn Happy
Kız çocukları ve kadınların eğitiminin önemi
Gelecekte kız çocuklarına daha eşitlikçi bir konum ve rol sağlayacak aynı zamanda üretken kılacak olan “kızların eğitimi” konusu, öncelik taşıyan bir konu olarak gündemde yerini almaktadır. Bu çerçevede Türkiye, eğitim alanındaki olumsuz göstergeleri ortadan kaldırmak için büyük bir atılım içine girmiştir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde okur-yazarlığın ve okullulaşma oranının %100’e ulaşması amaçlanmakta olup bu doğrultuda çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca iş piyasasına erişimde önemli rol oynayan mesleki eğitim programları da sektörlerin talepleri göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmektedir. Özellikle okuma-yazma bilmeyen yetişkin kadınlar için yaygın eğitimin kapasitesinin arttırılmasına ve genişletilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Kız çocuklarının eğitime katılımı, sağlayacağı bireysel kazanımların yanı sıra hem ülkenin refah düzeyi, hem de hayat standardı açısından önem taşımaktadır. Kadınların eğitim düzeyini erkeklerle eşit duruma gelecek biçimde yükseltmekte başarısız olan ülkelerin, daha yavaş büyüme ve azalan gelir düzeyi ile karşı karşıya oldukları bilinmektedir. Kız çocuklarının eğitimi bölgelerarası dengesizlikleri de azaltabilir. Okuma-yazma oranı arttıkça kadın, çağdışı (töre cinayetleri, kuma vb.) uygulamalar karşısında daha bilinçli bir tavır sergileyerek toplumun çağdaşlaşmasına katkıda bulunacaktır.
Okuryazarlık
Türkiye’de çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 7 milyonu aşkın yetişkin, okuma yazma bilmemektedir. Kadın okuryazarlığı konusunda gelişmekte olan ülkeler içinde son sıralarda yer alan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Kısmen düşük olan okuma yazma oranı, toplumsal gelişimi de olumsuz yönde etkilemektedir. Yıllar içerisinde, Türkiye’de okuryazarlık oranı sürekli olarak artmıştır.

Dünyada kadının durumu ile ilgili olgular
Dünyada her 3 kadından 1'i hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor.
Suudi Arabistan'da kadının oy hakkı yok, araba kullanması yasak.
Dünya'daki arazilerin sadece %1'i kadınlara ait.
Okuma-yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyardan fazla yetişkinin 2/3'ü kadın.
ABD'deki mucitlerin %10'u kadın.


Melisa Pınar Şenlik .... UMARIM İŞİNİZE YARAR... Msn HappyMsn HappyMsn Happy