Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın isteği doğrultusunda, İngiltere’nin Afrika ve Hindistan'daki sömürgeleriyle bağlantısını koparmak ve Süveyş Kanalı’nı elde etmek için İngiltere’ye karşı açılmış bir cephedir. Osmanlı Devleti bu cephede başarı elde edememiştir. İngilizler, Suriye sınırına kadar ilerlemişlerdir.

Birinci Kanal harekâtı: 28 Ocak - 3 Şubat 1915
Birinci Kanal harekâtı veya Birinci Süveyş Savaşı, Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı sırasında Süveyş Kanalı'na düzenledikleri harekattır.
Harekatın amacı İngilizleri Mısır'da tutarak, batı cephesine kuvvet göndermelerini engellemek ve mümkün olursa, Mısır'ı kurtarmaktı. Eğer kanal geçilebilirse, Mısırlı yurtseverlerin Osmanlı ordusunun yanında, İngilizlere karşı ayaklanacağı umuluyordu. Harekat 4. Ordu komutanı ve Bahriye nazırı Cemal Paşa'nın komutasında gerçekleştirilecekti.
25 bin kişilik türk kuvvetinin 14/15 Ocak 1915 gece yarısı, toplanma bölgesi olan Gazze - Birüssebi (Beersheba , günümüzde İsrail) hattından ileri yürüyüşe başladı.
Büyük güçlüklerle Tih Sahrasını aşan Türk birlikleri 2-3 Şubat gecesi Timsah Gölü ile Acı Göl arasındaki bölgeden Kanal'a taaruza geçtiler. 25. Fırka'dan beş tabur kıyıya indikten sonra dumbaz denilen çelik kaplı teknelerle karşı kıyıya doğru ilerlemeye başlandı. Ancak, İngiliz kuvvetleri şiddetli bir ateşle karşı koydu; dumbazların çoğu battı; kıyıya ulaşmayı başaran 600 kişi şehit düştü ya da esir oldu. 3 Şubat 1915 sabahı gün ağırdıktan sonra harekat sahasında bulunan Cemal Paşa, verilen ağır kayıp karşısında kanalı ele geçirmenin imkansızlığını anlamış ve kuvvetlerini geri çekmeye karar vermişti. Geri çekilen Türk Kuvvetleri 15 Şubat'ta Gazze - Birüssebi hattında mevzilendi.
Bu harekatta Birussebi'ye gönderilen dört Türk uçağı hiçbir faaliyet göstermemiş buna karşılık Fransız ve İngiliz uçakları keşif, gözetleme ve topçu ateş tanzimi yapmak suretiyle Türk Kuvvetlerinin kanala karşı taarruzlarını ateş altına aldırmış, kendi kuvvetlerine hava destek hizmeti yapmışlardı.

İkinci Kanal Harekatı: 27 Temmuz - 5 Ağustos 1916
İkinci Kanal Harekatı, Osmanlı Devletinin I. Dünya Savaşı sırasında Süveyş Kanalı'na düzenledikleri iki harekatın ortak adıdır. Harekatların amacı İngilizleri Mısır'da tutarak, batı cephesine kuvvet göndermelerini engellemek ve mümkün olursa, Mısır'ı kurtarmaktı. Eğer kanal geçilebilirse, Mısırlı yurtseverlerin Osmanlı Ordusunun yanında, İngilizlere karşı ayaklanacağı umuluyordu. Harekat 4. Ordu komutanı ve Bahriye nazırı Cemal Paşa'nın komutasında gerçekleştirilecekti.
27 Temmuz 1916'da 4. Ordu'da görevli bulunan Alman Miralayı Kress von Kressenstein'in komutasındaki 10.000 kişilik bir kuvvetle gerçekleşti. Ancak ilkinde olduğu gibi ağır bir yenilgi alan Türk Kuvvetleri, El-Ariş'e (Al-Arish) çekilmek zorunda kaldılar.

Kaynak: Kanal Cephesi kaç yılında açılmıştır?