Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
apsor adlı kullanıcıdan alıntı

İNSAN HAYATINDA TUZUN FAYDALARI VE ZARARLARINI YAZARSANIZ MEMLUN OLURUM

Tuzun Yararları ve Zararları
tuzun yararlari

Vücudunuzun fonksiyonlarını uygun bir şekilde yerine getirebilmesi için biraz tuza ihtiyacı vardır. Tuz (sodyum), vücudunuzdaki doğru sıvı dengesini sürdürmeye ve sinir impulslarını iletmeye yardımcı olur. Tuz kasların çekilmesini ve gevşemesini etkiler. Böbrekler vücuddaki sodyum miktarının tutulmasını düzenler. Sodyum seviyesi azalınca, böbrekleriniz tuzu muhafaza ediyor, yüksek olduğunda ise idrardaki fazla miktarı vücuttan atıyor.
Eğer böbrekleriniz tuzu yeterli düzeyde tasfiye edemezse, sodyum kanınızda birikmeye başlar. Çünkü, tuz suyu çeker ve tutar, dolaşım kanının toplam hacmi artar. Artan kan hacmi, damarlardaki basıncı artırarak, kanı damarlara taşıyan kalbinizi zorlar. Konjestif kalp yetmezliği, siroz ve kronik böbrek hastalığı gibi bazı hastalıklar, sodyumun düzenlenmesini engeller.

Bazı insanlar, sodyumun etkilerine karşı diğerlerinden daha hassastır. Bu kişiler, tuzu daha kolay vücutlarında tutarlar ve bu durum aşırı idrar tutulmasına ve artan kan basıncına neden olur. Eğer siz de bu gruptaysanız, beslenmenizdeki ilave sodyum, kardiyovasküler ve böbrek hastalıklarına öncülük eden yüksek kan basıncı gelişme riskinizi artırır.
Vücudumuzun Ne kadar Tuz ihtiyacı Var?
tuzun zararlari

Çeşitli kuruluşlar, günlü
k sodyum alımı sınırlarıyla ilgili öneriler yayınlıyor. Bunlara göre, sağlıklı bir yetişkinin günde ortama 1,5 , 2,5 gram tuz alması gerekiyor.
50 yaşın üzerindeyseniz, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı ya da şeker hastalığı gibi sağlık probleminiz varsa, sodyum alımınıza daha fazla dikkat etmelisiniz. Sonuç olarak, tuz limiti konusunda sağlıklı bir yetişkin için hedef, önerilen sodyum miktarının en alt seviyesinin tüketilmesidir. Sizin için en iyi tuz miktarını doktorunuzla konuşarak belirleyebilirsiniz.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.