Arama

İnme - Tek Mesaj #1

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
İnme

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Beyin içindeki bir kan damarı yırtıldığında ya da tıkandığında, 24 saatten uzun süren semptonlara yol açan bir inme meydana gelir. Yırtılan bir kan damarından kaynaklanan inme “serebral hemoraji” (beyin kanaması) olarak ve tıkanmış bir damardan kaynaklanan inme “iskemik inme” (geçici kansızlık inmesi) olarak adlandırılır. İnmelerin çoğu iskemiktir. 24 saatten kısa süren semptomlara neden olan ve ölüm veya sakatlıkla sonuçlanmayan mini inme, GİA (geçici iskemik atak) olarak adlandırılır. Bazı hastalar sonuçta inmeden kurtulsa da, birçoğu ölür ya da kalıcı sakatlıklarla (örneğin felç, güçsüzlük veya konuşma problemleri) yaşamaya devam ederler. Bir serebral hemorajinin ölüme veya sakatlığa yol açma olasılığı iskemik inmeden daha yüksektir.
İnmenin nedenleri nelerdir ve nasıl önlenebilir?
Kan basıncı düzeyi tüm inme tipleri için son derece önemli bir belirleyicidir. Kan basıncı ne kadar yüksekse risk o kadar yüksek ve kan basıncı ne kadar düşükse risk de o kadar düşüktür. İnme riskinin azalmaya devam etmediği herhangi bir düşük kan basıncı düzeyi saptanmamıştır, yani kan basıncı düştükçe inme riski de azalmaktadır.

Hipertansiyonu (yüksek kan basıncı) olan kişilerde, kan basıncını düşüren ilaçların inme riskini üçte biri aşan bir oranda azalttığı kanıtlanmıştır. Atrial fibrilasyonu olan kişilerde, pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar da inmeyi önlemektedir. Sigarayı bırakmak da inme riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.


Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 03:58