Arama

İnme - Tek Mesaj #2

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Aşırı Sıcak Beyin Kanaması Nedeni
Türkiye’de her yıl 6 bin kişi beyin kanaması geçiriyor.
Acıbadem Hastanesi nöroşirurji uzmanı Prof. Dr. Necmettin Pamir, tansiyonun yükselmesine bağlı beyin kanamalarının yazın daha sık gözlendiğini belirtiyor ve 55 yaş üstündeki kişiler için riskin yüksek olduğunu hatırlatıyor.

Nemle birleşen sıcak havanın özellikle orta yaştaki kişiler için beyin kanaması riskini tırmandırdığı belirtiliyor. Son haftalarda nem oranının yüzde 70’lerde seyretmesi bu yaş grubu için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Acıbadem Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Necmettin Pamir, sıcak havanın tansiyonu yükselttiğini belirterek ve buna bağlı beyin kanamalarının meydana gelebileceğine dikkat çekiyor. Tansiyonun yükselmesine bağlı kanamaların daha çok 55 yaş üzerindeki insanlarda gözlendiğine işaret eden Prof. Dr. Necmettin Pamir, “Biz bunları derin beyin kanamaları olarak tanımlıyoruz. Daha genç yaş grubunda ise beyin damarlarında baloncuk (anevrizma), damar anomalisi varsa beyin kanaması olabiliyor” diye konuşuyor. Beyin kanamalarının toplumda görülme sıklığının 100 binde 10 olduğuna işaret eden Prof. Dr. Necmettin Pamir, damar anomalilerine bağlı kanamaların daha az görüldüğünü vurguluyor.

Belirtileri neler?
Yazın aşırı sıcaklarda beyin kanamasına yol açabilen tansiyon yükselmesi genellikle ağrıyla belirti veriyor. Enseyle, başın birleştiği yerde şiddetli ağrı ortaya çıkıyor ve başın arkasına yayılıyor. Tansiyonun yükselmesine bağlı beyin kanaması oluştuğunda insanların yaşamlarında hissettikleri en şiddetli baş ağrısını yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Pamir, “Ağrıyla beraber hasta bilinç kaybına uğrayabilir. Hemen hastaneye götürülmesi gerekir” diyor. Tansiyona bağlı kanamalarda damarın yırtıldığını ve o bölgede kan birikmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pamir, anevrizma kanamasında ise durumun çok daha tehlikeli olduğunu belirtiyor ve ekliyor:
“Anevrizma kanamasında kan, beynin tüm yüzeyine yayılır. Beyin kanaması geçiren hastalarda yüzde 30 oranında felç, konuşamama, bitkisel yaşam gibi ciddi problemler gelişebilir.”

Nasıl müdahale ediliyor?
Beyin kanaması geçiren kişilerin kısa sürede donanımlı bir hastanenin acil servisine ulaştırılması yaşamlarının kurtarılmasında birinci derecede önem taşıyor. Kanaması olan hastalarda ense sertliği en önemli bulgu olarak kabul ediliyor. Hastanın bilinci kapalıysa, solunum yolunun açık olup olmadığı, tansiyonun yüksek olup olmadığına bakılarak hemen müdahale ediliyor. Prof. Dr. Necmettin Pamir, tansiyon yüksekliğine bağlı kanama olduğunda hastaların genellikle bilincinin kapalı olduğunu belirtiyor ve yapılan işlemlerle ilgili şu bilgileri veriyor:

Teşhis ve tedavi
“Bu durumda hastada felç gelişmiş olabilir. Beyin tomografisi çekilir. Beynin içindeki kan toplanması açık bir biçimde görülür. Kan biriken bölge 3 santimetreden büyükse cerrahi girişim yapılır. Değilse muhafazakar tedavi yapılır. Hastanın tansiyonu varsa düzenlenir, şeker hastalığı varsa kontrol altına alınır.”

Anevrizma kanamalarında muhakkak anjiyografi yapılarak beyin damarları görüntüleniyor ve hasta hemen ameliyata alınıyor. Anevrizma kanamalarının yüzde 80 tekrarladığına dikkat çeken Prof. Dr. Necmettin Pamir, “Her beyin kanamasında hastaların yüzde 50’si kaybedilir. Oysa ameliyatın riski yüzde 2-4 oranındadır. Ameliyatla hastayı normal yaşama döndürme şansımız çok yüksek. Bu yüzden hastayı 48 saat içinde ameliyata alırız. Tansiyona bağlı kanamalar ise genellikle tekrarlamaz” diyor.
Korunmak için neler yapmalı?
Prof. Dr. Pamir, risk grubundakilerin nasıl davranmaları gerektiği konusunda şunları söylüyor:
- Eğer yaşınız 50’nin üzerindeyse ve tansiyon sorununuz varsa ilaçlarınızı düzenli kullanın.
- Havanın sıcak nemin yüksek olduğu günlerde açık havada dolaşmayın.
- Vücudunuza aşırı yük bindirecek şekilde spor yapmayın.
- Başınızda o güne kadar yaşamadığınız derecede şiddetli bir ağrı hissederseniz hemen bir hastanenin acil servisine başvurun.