Arama

Gut Hastalığı - Tek Mesaj #4

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Ürik asit nedir?
Ürik asit, pürin denilen, vücudumuz hücrelerinin yapısında kullandığı nükleik asit moleküllerinin yıkımı sonucu oluşup böbreklerden atılan bir maddedir. Ürik asitin kaynağı hem yiyecekelrdeki hem de vücudumuzun ürettiği pürindir.

Hangi yiyeceklerde ürik asitin sorumlusu olduğu pürin bulunur?
Sakatat etler, sardunya, hindi, anüvez, somon balığı, ıspanak, asparagus, fındık, fıstık vb. Bunların yanı sıra, alkol de (bira, şarap gibi) ürik asitin böbreklerden atılmasını etkilediğinden Gut nöbetlerinin ortaya çıkmasında rol oynar. Ayrıca, travma, cerrahi ve bazı ilaçlar da bu hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırabilir.
Tüm bu etkenlerin dışında, genetik bazı nedenlerle, ürik asitin kanda aşırı oluşumuna neden olan durumlar da olabilir. Böyle bir neden varsa, Gut, çocukluk yaşta da ortaya çıkabilir.
Hastalığın en tipik senaryosu, ağır bir akşam yemeğinden sonra, özellikle alkol de alındı ise, gece yarısı ya da sabaha karşı ağrılı, şiş ve parlak kırmızı bir ayak baş parmağı ile uyanmaktır. Tedavi edilmezse, bu ağrılı durum bir hafta kadar sürer ve tekrarlayabilir. Gut nöbetleri, sık olursa eklemlerdeki yapıyı bozabilir ve deri altında kronik bir, tofus denilen, beyaz renkte yarı sıavı yarı katı ürik asit birikimi oluşur.
Ürik asit, aşırı oranda oluşursa, böbreklerden süzülürken çökelip böbreklerde taş da yapabilir.