Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kas gelişiminin belirli aşamaları vardır.Vücut geliştirme sporuna yeni başlamış veya bu sporla ilgilenmeyen insanların kafasında şöyle bir mantık vardır ; " ağırlık kaldırdıkça gelişirsin , ne kadar çok tekrar edersen o kadar çok gelişirsin " bu ve buna benzer mantıkların tamamen hepsi yanlıştır.Özellikle bu yazımı yazmamın amaçlarından birisi de , Türkiye'de ki insanların kafasındaki vücut geliştirmeyle alakalı yanlış bilgilerden birisi olan kas gelişimini anlatacağım.

Yukarıda belirtmiş olduğum gibi kaslarımızın gelişiminin belirli aşamaları vardır. Kas gelişiminin birinci adımı antremandır. Antremanın şiddeti , gelişim ile doğru orantılıdır.Ne kadar şiddetli ve doğru antreman yaparsak ( kasa yedirerek ) kasta patlama yaratır ve bunun neticesinde hücre onarımı gerekir. Aslında biz antreman sırasında büyümüyoruz , aksine hücre onarımını antreman sonrası gerçekleştirmezsek , antremanlarda geriliyoruz demektir.Bir başka deyişle , kaslarımız yıkıma uğruyor diyebiliriz..

Yukarıda anlatmış olduklarım aşamanın birinci kısmıydı , ikinci kısım ise hücre onarımı bölümü ( antreman sonrası yapılması gerekenler ) . Antreman sonrası yıkıma uğrayan kaslarımızın onarımı için , bazı biyolojik maddeler gereklidir.Diğer bir deyişle antreman sonrası kaslarımızın gıdaya ihtiyacı vardır.İhtiyaç duyduğumuz onarımı protein bazlı gıdalardan karşılayabiliriz.. Proteinler kaslarımız için gerekli olan aminoasitler içerir. Orta okul öğrencilerinin dahi bildiği gibi proteinler, sindirildikten sonra vücudumuzda aminoasitlere dönüşür. Aminoasitler ise kaslarımızın yapı taşı olan hücrelerin oluşumu ve gelişimi için gereklidirler.

Son adım ise dinlenme - uykudur. Uyku öyle bir süreçtir ki ,vücudumuzun büyümesi için son derece verimli bir dönemdir. Birinci ve ikinci adımın meyvelerini bu adımda toplarız.Uyku döneminde , metabolizmamız yavaşlar ve hormonlarımız maksimum derecede yükselir.İşte , vücudumuzun onarımı için bundan daha iyi bir fırsat yoktur.Diğer bir deyişle , vücudumuz onarıma uyku döneminde başlar. İkinci bölümde aldığımız aminoasitli gıdalar , uykumuz sırasında göreve atılırlar , bu şekilde hücreleri onarıma başlar ve bu da kasların gelişimi anlamına gelir.

Ülkemiz de , bu spora yeni başlamış veya henüz başlamamış kişilerin bir çoğunun kafasında ,hatta bu sporu yapıpta hala yukarıda dile getirdiklerimi bilmeyen onlarca insan var malesef..Size kas gelişiminin bilimsel boyutunu , anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştım.Umarım faydalı olmuştur.İyi çalışmalar..