Arama

İnme - Tek Mesaj #4

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
İnmelerde etkilenen insanların sayısı kaçtır?
Ölüm

İnme, 1998 yılında dünya çapında başta gelen ikinci ölüm nedeni olup, 5.1 milyon ölümden sorumlu bulunmuştur. Erkeklerde ve kadınlarda ölüm sayıları benzer olmakla birlikte, düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerdeki ölümlerin sayısı (4.2 milyon) yüksek gelir düzeyindeki ülkelerdeki ölümlerin sayısının (0.9 milyon) hemen hemen beş kat aşmıştır. 2020 yılına kadar, yılda yaklaşık 7.6 milyon insanın inmeden öleceği tahmin edilmektedir.

Sakatlık
İnmeden ölenlere ek olarak, 20 milyondan fazla insan da ölümle sonuçlanmayan bir inme geçirmiştir. 1998 yılında, inme, 42 milyon sağlıklı yaşam yılı kaybından sorumlu olup, dünya çapında en önde gelen yedinci sağlık bozukluğu nedeni olarak kaydedilmiş.

İnme oranında bölgesel farklılıklar
İnme oranları ülkeler arasında büyük farklılık göstermektedir. Bu oranlar Çin’de özellikle yüksektir olup, inme ölüm nedeni olarak birinci sırada ve sağlık bozukluğu nedeni olarak üçüncü sırada yer almaktadır. Çin’deki inme oranları ABD veya Batı Avrupa’dakinden yaklaşık dört kat daha yüksektir.

İnme toplum üzerine çok ağır bir mali yük getirmektedir. Avustralya’da, inmenin toplam maliyetinin, yaklaşık 900 milyon dolar tıbbi ve bakım harcamaları ve yaklaşık 200 milyon dolar üretkenlik kayı olmak üzere, yılda bir milyar doların üzerinde olduğu hesaplanmaktadır.
İnme ayrıca, sağlıklı yaşam yılı kaybının ikinci en büyük nedeni ve en önde gelen sakatlık nedenidir.
Geleceğe bakış
Önümüzdeki yirmi yıl içinde, inmeden ölen insanların sayısının 5 milyondan 7 milyona çıkması beklenmektedir. Ölümle sonuçlanmayan bir inme geçirenlerin sayısında da benzer bir orantısal artış olacaktır. En büyük artış düşük ve orta gelirli ülkelerde, özellikle de Asya Pasifik bölgesindeki ülkelerde görülecektir.

Bir inme geçirmiş kişilerde inmelerin tekrarlanma riski nedir ve var olan tedaviler nelerdir?
Bir tam inme ya da mini inme geçirmiş kişilerde, başka bir inme riski son derece yüksektir – yaklaşık 5 kişiden biri 5 yıl içerisinde bir başka inme yaşayacaktır. Çok az sayıda tedavinin bu ileriki inme riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

Aspirin, bir iskemik inme ya da GİA geçirmiş kişilerde ilerdeki inmeler riskini yaklaşık dörtte bir ila üçte bir oranında azaltmaktadır. Bu tip inmeler geçirmiş olan kişilerin çoğu aspirin almaktadır, ancak bu, bir serebral hemoroji geçirmiş hastalar için uygun değildir, zira aspirin bu tip inme riskini arttırabilmektedir.
Beyne kan taşıyan karotis arterlerdeki (şahdamarları) tıkanıklığı gidermeye yönelik cerrahi girişim (karotis endarterektomi) de bir istemik inme veya GİA geçirmiş bazı kişilerde inme riskini azaltabilir. Ancak, hastaların yalnızca çok küçük bir oranı bu tip cerrahi girişim için uygundur ve çok az sayıda hastaya uygulanmaktadır.
Kan basıncını düşürücü tedaviler, gerek serebral hemoraji gerekse iskemik inme geçirmiş hastalarda ilerdeki inmeler riskini azaltabilir, ancak yapılan PROGRESS araştırması sonucunda perindopril bazlı bir rejimle yoğun kan basıncını düşürme tedavisinin serebral hemoraji, istemik inme ya da GİA geçirmiş çoğu hasta tipleri için yararlı olup olmayacağını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.