Arama

Beyin Atağı - Tek Mesaj #2

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
20 Eylül 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Beyin atağının uyarıcı bulguları var mıdır?
Gelişmesi muhtemel bir beyin atağının uyarıcı bulguları elbette vardır. Uyuracı bulguların bilinerek önlem alınması beyin atağını olumlu yöne çevirebilir. Bu bulgular bilindiğinde beyin atağı önlenemese bile, hızlı önlem alınması atağın şiddettini azaltacaktır.
Geçici bulgular tıbbi olarak “geçici iskemik kemik atak” olarak adlandırılır.
Geçici iskemik atağın bulguları aşağıda sıralanmıştır.
· Bir gözde ya da her iki gözde birden bulanık görme ya da görme gücünün aniden azalması
· Yüzün veya vücudun herhangi bir tarafında kol veya bacaklarda uyuşma, kuvvetsizlik ya da felç.
· Konuşma da ya da konuşulanları anlamada güçlük.
· Sersemlik hissi, dengesizlik ya da nedeni açıklanmayan düşmeler
· Yutma güçlüğü
· Genellikle şiddetli ve ani başlangıçlı başağrısı ya da önceden var olan bir baş ağrısının karakter değiştirmesi.



Değiştirebileceğiniz risk faktörleri:
Bazı risk faktörlerini kontrol ederek beyin atağı geçirme riskinizi azaltabilirsiniz.



Yüksek kan basıncı: Hipertansiyon olarak adlandırılan yüksek kan basıncı en önemli risk faktörüdür. Kan basıncınızı tuzdan fakir diyet, kilonuzu azaltmak, stres yönetimi ve ilaçlarla kontrol altına almanız beyin atağı riskinizi azaltacaktır.


Yüksek kolesterol seviyesi: Kolesterolün yüksek olması atardamarlarının iç duvarının bozulmasını hızlandırarak beyin atağına zemin hazırlar. Fazla miktarda yağ ve kolestrol içeren yiyecekler ve kızartmalardan kaçınmanız gereklidir. Hafif ve yağ oranı düşük yiyecekleri tercih ediniz. Yumurta yemeyi kısıtlayınız.


Diabet: Diabetin varlığı hem kadınlarda hem de erkeklerde beyin atağı riskini arttırır. Belirli dönemlerde çok susuyor ve normalden fazla idrara çıkıyorsanız, tanı konmamış bir diabetten kuşkulanın ve hemen doktorunuza baş vurun.


Düzensiz kalp atımı: Düzensiz kalp atımı beyin atağı riskini arttırır. Kalbinizin düzensiz attığını hissediyorsanız hemen doktorunuza baş vurun.


Diyet: Yukarıda anlatılanlara ek olarak fazla tuz alımından kaçınmalısınız. Olabildiğince taze yiyecekleri yemeye çalışın. Hazır ya da konserve yiyecekleri satın aldığınızda, kanunlar tarafından üretici firmalara zorunlu tutulmuş olan içerik listesine bakarak sodyum içeriğini kontrol ediniz. Yiyecekteki sodyum, disodyum fosfat, monosodyum glutamat, sodyum nitrat ya da başka bir sodyum bileşiği biçiminde olmalıdır. Sodyum içeriği yüksek olan hazır besinlerden kaçınınız.
Şişmanlık: Şişmanlık diabet ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayarak beyin atağı geçirme riskini arttırır. Kilonuzu size önerilen seviyede koruyunuz.
Sigara: Sigara içerek beyin atağını ileri derecede arttırmış oluyorsunuz. Günde 20 adet sigara içiyorsanız beyin atağı riskiniz 6 kat artacaktır.
Egzersiz: Vücuttaki yağ miktarı düşük olan aktif insanların kan kolesterol seviyeleri de düşük olmaya eğilimlidir. Bilindiği gibi kanda kolesterolün yükselmesi akdamar hastalıklarına zemin hazırlayarak beyin atağı riskini arttırmaktadır. Akciğer ve kalbinizi güçlendirmek için aerobik egzersizleri mutlaka yapınız.
Doğum kontrol hapları: Ağızdan alınan doğum kontrol hapları özellikle 30 yaş üstü kadınlarda kanda pıhtılaşma ve emboli riskini arttırırlar. Aynı zamanda sigara içen kadınlarda bu risk daha da yükselecektir. Eğer hem kontrol hapı alıyor, hem de sigara içiyorsanız alternatif korunma yöntemlerine ilişkin mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.