20 Eylül 2006
PETROL FİYATLARI 6 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE...
LONDRA (A.A) - Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, son 6 ayın en düşük seviyesine düştü.
ABD ham petrolünün fiyatı 89 sent azalarak varili 60,77 dolar olurken, Londra Brent tipi petrol de 81 sent düşerek 61,36 dolardan satılıyor.
Petrol fiyatlarının düşmesinde, dünyanın en büyük petrol tüketicileri ABD, Japonya ve Almanya'nın kış mevsimi öncesinde petrol stoklarının artması etkili oldu.
Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi de, Riyad'ta yaptığı açıklamada, şu anki petrol fiyatlarının, hem üreticiler hem de tüketiciler için ''makul'' düzeyde olduğunu söyledi. 20 Eylül 2006
TEPAV'DAN 2001 KRİZİ ARAŞTIRMASI... -HANE HALKI REEL TÜKETİMİ, KRİZDEN SONRAKİ 6 AYLIK DÖNEMDE ORTALAMA YÜZDE 7 DARALDI
ANKARA (A.A) - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2001'de yaşanan ekonomik krizin reel tüketimde yüzde 7'lik bir daralmaya yol açtığını bildirdi.
TEPAV, 2001 krizi hakkında bir araştırma yaptı. 2000-2005 döneminde 28 ilden ve 5 binin üzerinde haneden toplanan veriler kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada, kriz sonrası reel tüketimdeki gerilemenin yüzde 7'de kalmasının, tüketicilerin ucuz ürünlere yönelmesinden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Bu olmasaydı, tüketimdeki düşüşün yüzde 30'lara ulaşacağı ve 2005 sonuna kadar da devam edeceği belirtildi.
TEPAV'ın araştırmasına göre, 2001 krizi hane halkı tüketimini nominal anlamda çok fazla etkilemedi. Mevsimsellikten arındırılmış hane halkı harcaması, 2000-2005 dönemi boyunca sürekli artan bir trend takip etti. 2000'in ortasında aylık 50 YTL düzeyinde bulunan hanebaşı hızlı tüketim malları harcaması, 2005 sonunda 150 YTL'ye yükseldi.
2001 krizini izleyen ilk 6 aylık dönemde reel tüketim, kaliteden kaçış sayesinde yüzde 7 düştü. Bu düşüş, kaliteden kaçışın yaşanmadığı varsayımıyla yüzde 16 olarak hesaplandı.
2001 krizi gibi tüketicilerin gelirlerini ve beklentilerini oldukça olumsuz etkileyen bir süreçten sonra yaşanan kaliteden kaçış, 2001 sonbaharından itibaren reel tüketimin toparlanmaya başlamasına neden oldu. 2002 ortasında ise kriz öncesi tüketim düzeyi yakalandı. 2004'de başlayan normalleşme sürecinde de hem tüketim sepetindeki fiyat kompozisyonu yükselmeye başladı hem de reel tüketim arttı. 2005 başından itibaren de kriz öncesi reel tüketim düzeyi yakalandı.
-DAR GELİRLİLER ÇABUK UYUM SAĞLADI-
Araştırmada, 2000 yılındaki tüketim sepeti sabit kalsa ve pahalı mallar daha ucuz mallarla ikame edilmese, reel tüketimde kriz ile ortaya çıkan düşüşün 2003 sonuna kadar devam edeceği sonucuna da ulaşıldı. Bu durumda da, 3 yıllık süreçte reel tüketimdeki daralma yüzde 30'u aşacaktı. 2004 başında toparlanma başlayacak, ancak 2005 sonunda bile reel tüketimin kriz öncesinin yüzde 10 altında kalmasının önüne geçilemeyecekti.
TEPAV araştırmasında, reel tüketim serileri sosyoekonomik statü bazında da incelendi. Burada da dar gelirlilerin duruma daha çabuk uyum sağladığı belirlendi. Son düzenleyen AreX; 20 Eylül 2006 16:14
Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi