Arama

Kafa Travması - Tek Mesaj #3

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Kafa Travması

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Kafa travmasi günlük hayatimizda sikça karsilasilan ancak hastalar ve yakinlari tarafindan çok iyi bilinmeyen bir yaralanmadir. Dogru ve zamaninda yapilan müdahale ile yaralanmanin vücuda verebilecegi zararlar önlenebilir veya en aza indirilebilir. Yaralanma konusunda iyi bilgilendirilmeme çogu kez hastalarda ve yakinlarinda gereksiz endiselere ve yapilan önerilere tam uymamaya neden olmaktadir. Kafa travmasi sonrasi müdahale ve tedavisinde hasta-hekim isbirligi oldukça önemlidir. Bu brosürde kafa travmasi ile ilgili özet bilgiler sunulmakta ve bazi konulara açiklamalar getirilmektedir

KAFA TRAVMALI HASTALAR IÇIN ÖNERILER:
Doktora giderken sahsiniza/hastaniza ait tüm tibbi belgeleri (filmler, tahlil sonuçlari, hastane dosyasi, kullandiginiz ilaçlarin kutusu vs.) mutlaka yaniniza aliniz.
Kafa travmali hastanin suurunu yakindan takip ediniz.
Hastayi kafa travmasi sonrasindaki ilk 24 saat müsahedeye aliniz.
Aspirin, Kumadin gibi kanama zamanini uzatan ilaçlar alinmamalidir.
Uyudugu süre boyunca 2-3 saat arayla uyandirarak bilinç durumunu takip ediniz:
Hastanin bilinç düzeyinde aniden bozulma olursa ,
Bulanti, kusma olmasi durumunda,
Fiskirir tarzda 2-3 kez üst üste kusarsa,
Siddetli bas agrisi meydana gelir ve agri kesici ilaçlara ragmen geçmezse,
Görme ve isitme kaybi gelisirse,
Epileptik ( sara ) nöbet geçirirse
Hiç vakit kaybetmeden en yakin tam tesekküllü bir saglik kurulusuna hasta ACIL olarak nakledilmelidir.

Kafa Travmasi nedir?.
1-44 yas arasinda TRAVMA ölüm sebeplerinde birinci, tüm yaslarda ise üçüncü sirada yer almaktadir. Travma sonucu ölümlerin %50' den fazlasinda kafa travmasi prognozu (muhtemel sonucu) belirler. Genel vücut travmalarinda ise kafa travmasi en sik görülen tiptir. Ölümcül trafik kazalarinda %75 beyin hasari görülmektedir.
Travma sonucu is gücü kaybi kanser ve kalp hastaliklarinin toplamindan fazladir.
Kafa travmalarinin %80' i hafif, %10' u orta siddette, %10' u siddetli travmaya baglidir. Ölüm oranlarina gelince %0 (hafif), %7 (orta sid.), %58 (siddetli) seklinde; Sakatlik Oranlari hafif travmada %10, orta siddette %66, siddetli de %100' dür.


Subaraknoid kanama (hemoraji)
Hemoraji kanama kelimesinin tibbi karsiligidir. Beyin kan damarlarinin yirtilmasi subaraknoid mesafeye (araknoid membranin altinda ve pia materin üzerindeki bosluk) ve beyin içerisine kanamaya neden olur. Kanama geçicide olsa durur ve yirtilan bölgede pihti formasyonu olusur.

Neden kanama olur?
Travmaya bagli yaralanmalar disinda subaraknoid kanamanin en sik sebebi anevrizma denilen damardaki baloncugun yirtilmasina baglidir. Anevrizmalarin neden oldugu konusunda henüz kesinlesmis bilgiler elimizde yoktur fakat bu durum eriskinlerde sik olup yaslilik diabet (seker hastaligi), hamilelik, hipertansiyon, genetik yatkinlik veya travma ile beraber olabilir.
Beyin anevrizmalari genellikle iki sekilde bulunurlar:
Sakküler tip denilen sekilde bir balon seklindedir boyunu dar veya genis olabilir. Diger sekil ise damarin tümünün genislemesi ile kendini gösteren fuziform tiptir.

kaynak: