Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #342

AreX - avatarı
AreX
Ziyaretçi
21 Eylül 2006       Mesaj #342
AreX - avatarı
Ziyaretçi
21 Eylül 2006

GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR -GIDA MADDELERİNDE KULLANILABİLECEK TATLANDIRICILAR LİSTESİ VE KULLANIM LİMİTLERİ AB DİREKTİFLERİNE GÖRE YENİLENİRKEN, UYUM İÇİN FİRMALARA 3 YIL SÜRE VERİLDİ

ANKARA (A.A) - Gıda maddelerinde kullanılabilecek tatlandırıcılar listesi ve kullanım limitleri AB direktiflerine uygun olarak yenilenirken, firmalara uyum için 3 yıl süre verildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hazırladığı yeni ''Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, gıda maddelerini tatlandırmak amacıyla kullanılan tatlandırıcıların ve tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların gıda maddelerindeki kullanımını, ambalajlama ve etiketleme ile ilgili özelliklerini belirliyor.

Tebliğ; Türk Gıda Kodeksi'nin, Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdalar Tebliği, Bebek Formülleri Tebliği, Devam Formülleri Tebliği ve Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği'nde yer alan bebek ve küçük çocuk gıdaları hariç olmak üzere, Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar Tebliği kapsamında yer alan gıdalara da uygulanacak.

Gıda maddelerinin üretiminde kullanılacak veya tüketiciye doğrudan sunulacak tatlandırıcılar, sadece bu tebliğ ekinde yer alan tatlandırıcılar olacak. Tüketime hazır hale getirilen ürünlerde, tebliğ ekinde belirtilen maksimum miktarlar ve kullanım talimatlarına uyulacak.

Tatlandırıcıların etiketi üzerinde, üretici veya ambalajlayıcı veya satıcı firmanın adı veya ticari adı ve işyeri adresi, tatlandırıcıların adı ve EC kodu gibi bilgiler yer alacak.

Tatlandırıcı içeren ürünlerin etiketinde ise tatlandırıcı içerdiğine dair ifade, ürün adıyla aynı yüzeyde farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte belirgin bir şekilde yer alacak.
Poliol veya şeker alkolü içeren ve tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların etiketinde ''Polioller: aşırı tüketimi laksatif etkiye neden olabilir'' uyarısı bulunacak

Aspartam ve/veya aspartam-asesülfam tuzu içeren ve tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların etiketinde ise ''fenilalanin ihtiva eder'' uyarısına yer verilecek.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu tebliğ hükümlerine uyacak. Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yasal işlem yapılacak. Denetim, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılacak.

AB'nin 94/35/EC sayılı ''Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılara İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi'' dikkate alınarak hazırlanan tebliğ ile E 955 kodlu ''sukraloz'' tatlandırıcılar listesine eklenirken, gıdalardaki maksimum limitler de değiştirildi.

Halen faaliyet gösteren firmalara da 3 yıl uyum süresi verildi.