Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #14

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Kasım 2011       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Laboratuvarı Yolculuğa Hazır


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), Mars'ta yaşam için uygun ortam olup olmadığını belirlemek üzere tasarladığı 2,5 milyar dolar değerindeki yeni robotu Mars Science Laboratory, 25 Kasım'da yapılması öngörülen fırlatma işlemi için Florida'daki rampaya getirildi.

NASA, Mars'a sekiz ay sürecek yolculuğun ardından varacak Curiosity (Meraklı) olarak da adlandırılan küçük bir otomobil büyüklüğündeki tekerlekli robotun Cape Canaveral Hava Kuvvetleri üssünden bir insansız Atlas 5 roketiyle fırlatılacağını belirtti.

Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla çalışan robotun, Kızıl Gezegen'de bir Mars yılı (687 Dünya günü) geçirmesi ve içinde 5 kilometre yüksekliğinde bir dağ bulunduran 150 kilometre genişliğindeki dev Gale kraterini incelemesi öngörülüyor.

Bilim adamları, 150 kilometre genişliğindeki dev kraterde bulunan dağın, aralıksız esen Mars rüzgarının zaman içinde burayı doldurarak, şekillendirmesiyle oluştuğunu düşünüyorlar.

Taşıdığı 10 bilimsel cihazla, kaya parçalarının kimyasal tahlilini yapacak Curiosity, indiği Gale kraterinde yaşam için organik unsurlar bulunup bulunmadığını inceleyecek.

Curiosity, Mars'ta 2004'ten beri keşiflerini sürdüren Opportunity ile yörüngeden faaliyetlerini devam ettiren Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ile Avrupa uzay ajansının Mars Express uzay araçlarına katılmış olacak.

Ancak bilim adamları, mali kısıntı nedeniyle ABD'nin bunun ardından başka uzay aracını Kızıl Gezegen'e göndermeyeceği endişesi taşıyorlar.

Kaynak:BBC/AA(06 Kasım 2011,15:25)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:44