Arama

Enfarktüs (Kalp Krizi) - Tek Mesaj #7

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
20 Kasım 2011       Mesaj #7
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Enfarktüs (Kalp Krizi)

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Herhangi bir organın bir kan sızıntısıyla dolması.
Enfarktüs, "bir bölgenin besleyici atardamarının bir pıhtıyla tıkanmasından ve bunun, atardamarın beslediği bölgenin kılcal damarlarındaki kan akımında yavaşlamaya, sonra da kanlanma azlığına yol açmasından sonra ortaya çıkar; son olarak da doku ölümü başlar. Enfarktüs bütün organlarda olabilir (kalp, karaciğer, böbrek, dalak, akciğer, barsak); ama en sık gözlenenler kalp ve akciğer enfarktüsleridir.

AKCİĞER ENFARKTÜSÜ
Akciğer enfarktüsünün kökeninde çoğunlukla bir cerrahi girişim, bir kırık, bir toplardamar iltihabı (flebit) ya da kalp hastalığı sonrası gelişen bir amboli vardır. Apansızın ortaya çıkan, kaygı duygusu ve solunum güçlüğünün eşlik ettiği şiddetli bir yan ağrısıyla belirti verir (24-48 saat sonra); bu belirtileri kanlı balgam çıkarma ve ateş yükselmesi izler.

KALP ENFARKTÜSÜ
Kalp enfarktüsüne (ya da kalp kası enfarktüsü) çok daha sık raslanır.
Ender olarak bir amboliye, çoğunlukla kalp atardamarının apansızın tıkanmasına, buna bağlı olarak da pıhtı (tromboz) oluşmasına ve ilgili kalp kası bölümünün kanlanma azlığına bağlıdır. Kalp kası enfarktüsü kadınlara göre erkeklerde daha sık gelişir. 40 yaşından önce az görülür. Hastaların yarısında, görünürde bir neden olmadan belirir. Öbürlerindeyse, az ya da çok kalp atardamarı sertliğine bağlanan belirtileri ve göğüs anjini nöbetlerini izler. Bunlar çaba harcama sonucu ortaya çıkan göğüs ağrısı nöbetleridir; alışılmış özelliklerindeki, şiddetlerindeki, sürelerindeki değişiklikler, enfarktüsün öncü belirtilerini oluşturabilir.

Enfarktüs gece, dinlenme anında ya da duygusal bir sarsıntı (kızgınlık, korku) sırasında gelir. Bir besin ze­hirlenmesiyle de ortaya çıkabilir. Çok şiddetli, nefes almayı güçleştiren, uzun süreli, çeneye, sırta ve her iki kola yayılan, göğüs anjininin alışılmış ilaçlarına direnç gösteren bir ağrıyla kendini belli eder. Şok belirtileri de ortaya çıkar. Klinik olarak sık sık yanıltıcı biçimleriyle karşılaşılır; ama kalp elektrosu, kalp kası hastalığının hiçbir kuşkuya yer bırakmayan ve enfarktüsü izleyen haftalar boyunca hastalığın ilerleyişinin önemli göstergeleri olan elektrik belirtilerini ortaya koyar. Hastalık bazen apansız ve öldürücüdür; ama hastaların birçoğunda tedavi edilebilir. Hemen başlanması gereken tedavinin ilk amacı ağrıyı dindirmek, trombozun genişlemesini önlemek, kalp kası dolaşımını iyileştirmek ve şokla savaşmaktır.


kaynak:


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.