Arama


Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
26 Eylül 2006       Mesaj #11
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Tenisin Tarihi
MsXLabs.org

tenis1

Tenis 1873 yılında bulunduğunda ilk adı neydi sizce ??

a)Tenez b) Jeu de paume c) tennis d) caitchspeel e) sphairistike
Doğru cevap: E seçeneği.

Bu adı ona sporun mucidi olan İngiliz ordusundan Walter Wingfield vermişti.

O, bu antik oyunu tarihin karanlık sayfalarından çıkartıp daha da geliştirmiştir. Sphairistike Yunanca'da "top" anlamına gelmektedir ve tenis antik çağda Yunanistan , Roma , Mısır , Pers ve Arabistan'da popüler olan handball ile benzerlik göstermektedir.

Tenis ilk sıralarda topu alıp , koşmak şeklinde oynanan bir oyundu daha sonra ise 10. yüzyılda oyun Fransa'ya geldiğinde şu andaki gibi kortta oynanmaya başlandı. Ancak yine de şu andaki halinden farklıydı. Fransızlar tenise Tenez adını vermişlerdi. Tenez Fransızca'da "al ve oyna" manalarına gelmektedir.

Daha sonraları Fransızlar tenise "jeu de paume" ya da bir başka deyişle "el sporu" demişlerdir. Fransa'nın dışında ise tenis bir kraliyet ailesine özgü bir oyun olarak biliniyordu.

tenis2

Daha sonra tenis İngiltere'ye ulaştı ve orada "caitchspeel" adını aldı . Tenis İngiltere'de şu andakine daha yakın bir şekilde tahtadan raketlerle oynanmaya başlandı. 1500'lere gelindiğinde otun daha da geliştirilmiş bir durumdaydı.

Sonraki yıllarda pek önemli gelişmeler olmamıştı taa ki iki kişi 1858 yılında Birmingham'da (İngiltere) bir tenis kortu kurana dek.

Bu tenis kortu 2.13 metrelik bir tenis kortu tarafından ikiye ayrılmıştı . Böylece tenis şu andaki çehresine yavaş yavaş kavuşmaya başlamıştı.

Tenis 1874'te Amerika'ya ulaştı. 1870'lerin sonunda tenis Avustralya'ya kadar ulaşmıştı. 1896'da ise tenis olimpiyat oyunlarının orijinal oyunlarından biri haline gelmişti.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2013 08:21 Sebep: Sayfa düzeni