Arama

Seondeok - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Aralık 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kraliçe Seon Duk
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seondeok, Kore yarımadasının güneyinde bulunan Silla Krallığı'nın (MÖ 57 - MS 935) 27. hükümdarı ve ilk kadın yöneticisidir. MS 632 - 647 yılları arasında Silla'ya hükmetmiştir.

Veliaht seçimi
Kraliçe olmadan önce Seon Deok, "Deok Man" adı ile bilinirdi. Kral Jingpyeong'un ikiz kızlarından küçüğüydü. Kral Jingpeyong'un erkek çocuğu olmadığı için Seon Deok'u varisi olarak seçti. Bu durum Silla Hanedanlığı'nda şaşkınlıkla karşılandı ve Deok Man'ın kraliçe olmaması için bazı planlar yapıldı; amaçları ikiz kardeşinin oğlu olan Kim Chun Chu'yu tahta geçirmekti. Ama başarılı olunamadı.

Hükümdarlığı
632 yılında Seondeok, Silla'nın ilk kraliçesi oldu ve 647 yılına kadar ülkeyi yönetti. Seondeok'dan sonra kuzeni Jindeok kraliçe olmuştur. Silla tarihinde üç kraliçe vardır.
Seondeok'un yönetimi zor bir dönem olmuştur. Komşu Krallık Baekje (Bekçe)'de yaşanan isyanlar onu sürekli meşgul etmiştir. Hüküm sürdüğü 14 yıl boyunca tek avantajı zekası olmuştur. Silla'nın bütünlüğünü korumuş, Çin (Tang Hanedanı) ile bağları genişletmiş
ve Tang Hanedanlığı'na öğrenciler göndermiştir.
Uzakdoğu'nun ilk gözlemevlerinden birini inşaa ettirmiştir. Gözlemevi hala sapasağlam ayakta durmakta ve bugünkü Gyeongju bölgesinde bulunmaktadır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!