Arama


Chelsea_Eny - avatarı
Chelsea_Eny
Ziyaretçi
9 Aralık 2011       Mesaj #31
Chelsea_Eny - avatarı
Ziyaretçi
images?qtbnANd9GcT8Z8OpoXy9stiDiCU8H46iT 2z4KEUzV9dFNI9AqJQK6GFthip260px Mandarina

Mandalina (Citrus reticulata), ılıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve türü. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Türkiye'de en çok Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde yetiştirilmektedir. Mandalina kabuğu soyulup yenebildiği gibi suyu sıkılarak da içilebilir.

Madalina kelimesi, Türkçeye İtalyancadan "mandarina" kelimesi ile geçmiş, Batı kökenli bir sözcüktür.

Faydalar:
Mandalina zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Kanı temizler. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmede etkili olur. Damar sertliği ve felçte faydalıdır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Grip olanlara iyi gelir. Bağışıklık sistemini korur.

Gerekli İklim:
üm turunçgiller gibi, sıcağı sever. Ama soğuğa karşı dayanımı portakal, limon gibi turuncgillerden daha yüksektir, özellikle Satsuma(Rize Mandalinası) gibi türleri.[3].
Bu ağacın yetiştiriciliğinin yapıldığı yerde sıcaklıklar -3, -4 derecenin altına düşmemelidir. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir.(1)

Anayurdu:
Anayurdu Güneydoğu Asya olan bu ağaçlar öbür bölgelere buradan yayılmıştır. Bugün Eskidünya'nın ve Yenidünya'nın astropik bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Türkiye'de başlıca Akdeniz kıyıları ile Ege Bölgesi'nin güney kesimlerinde, daha az olarak da Rize ve Artvin yörelerinde yapılan mandalina üretimi yılda ortalama 300 bin tona ulaşır. (2)

Kaynaklar:
Mandalina - Vikipedi(1 )
Mandalina,üretimi,türleri,satsuma, king, klemantin,yetiştiği yerler(2)