Arama

Adrenalin patlaması nedir? - Tek Mesaj #29

Just fly - avatarı
Just fly
VIP Beşer
16 Aralık 2011       Mesaj #29
Just fly - avatarı
VIP Beşer
Adrenalin Patlaması nasıl olur ?, Adrenalin Patlamasının Nedenleri ?, Adrenalin Patlamasında kaynaklanan problemler ?,Adrenalin Patlaması sonuçları ?
Vücudun fazla heyecana bağlı olarak aşırı derecede adrenalin salgılamasından kaynaklanır.Salgılanan adrenalin kişiye farkında olmaksızın ekstra bir güç gelmiş gibi bir his verir.Reflekslerde hızlanmaya,aşırı cesaretlenmeye neden olur.Burada extra güçten kasıtta budur.Ekstra güç kelimesi nadirende olsa kas lifleri aşırı gelişmiş olan insanlarda görülebir.
Adrenalin patlamasında vücuttaki kol ve bacak gibi uzuvlarda hissizlik meydana gelir.Örneğin; Bir koşuda zorlanıp aşırı ısınan bacaklar yorulmaya bağlı olarak dururlar.Ancak yoğun derecede salınan Adrenalin buna izin vermez (bir süre daha).Adrenalinin etkisi geçtiğinde çok zorlanan bacaklarda vb. şiddetli ağrılar baş gösterir ki,bu ağrılar zorlamaya bağlı olarak 15 gün kadar sürebilir.
Adrenalin(Epinefrin), böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur.


Doğada bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle, acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Kan damarlarını genişletir. Acı hissini azaltır. Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır. Adrenalin hormonunun yarılanma ömrü 20-60 saniyedir.
Adrenalinin salgılanması sırasında:
1. İskelet kaslarına ait arteriollerde genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait arteriollerde daralma meydana getirir.
2. Coroner arterler genişler,
3. Kan basıncı yükselir,
4. Kalp atış hızı artar,
5. Göz bebekleri(pupilla) büyür,
6. Kan şekeri(glisemi) yükselir.
All Alone