Arama


evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
29 Eylül 2006       Mesaj #4
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
"Küçük" teknolojinin büyük vaatleri. Bazıları çoktan hizmetinize sunuldu bile.
Tsunami açık denizde fark edilemez: dalga boyu geniş, ama yüksekliği fazla olmayan bu dalganın gücü ancak kıyıya ulaşıp kırıldığında anlaşılır. Teknolojik devrimler de aynı gizlilik içinde ilerler. Dalgayı okyanusu aşarken saptamak ustalık ister. İşte bu nedenle, yaklaşan bu dalganın farkında olan çok az sayıda insan var.
Nanoteknoloji yirmi yıldır var olsa da, ilk uygulama dalgası henüz yeni kırılmaya başladı. Bu gerçekleştiğinde bilgisayar devrimi küçük bir değişim gibi kalacak. Ve bu teknoloji, pillerden pantolonlara hatta kanser tedavisinde kullanılan yöntemlere kadar her şeyi etkileyecek.
Nanoteknolojiyle ilgili temelde bilinmesi gereken, küçük olduğu. Çok, ama çok küçük. Nano –Yunanca "cüce" anlamındaki önek– bir metrenin milyarda biri olan nanometre için kullanılan kısaltma. Bu öylesine küçük bir uzunluk birimi ki, görüp dokunabildiğimiz nesneler dünyasındaki herhangi bir şeyle karşılaştırmaya çalışmak saçma oluyor. Örneğin, bu cümledeki virgül yaklaşık 500.000 nanometreye yayılıyor. Diğer bir deyişle bir kişinin tıraş bıçağını yüze götüreceği sürede sakalının uzama miktarı bir nanometre.

Nanoteknoloji önemli çünkü bildiğimiz malzemeler, nano ölçekte tuhaf özellikler sergiliyor. Örneğin, alüminyum folyoyu küçük şeritler halinde parçaladığınızda –ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük parçalara ayırsanız dahi– hâlâ alüminyumun fiziksel özelliklerine sahip olacaktır. Ama parçalamayı sürdürürseniz, belirli bir noktadan sonra –alüminyum için 20 ila 30 nanometre– parçalar patlayabilir. Her malzeme, nano ölçekte bu tür yararlı özellikler sergilemeyebilir (roket yakıtına nano–alüminyum eklemekten söz ediliyor). Ama bazılarının bu özellikleri sergiliyor olması bir avantaj. Uzmanlar, bunları kullanarak, elektrik ileten plastik ve demirin paslanmasını engelleyen kaplama malzemeleri gibi çeşitli malzemeler üretebiliyor: Bu, kediyi çok çok küçültüp bir anda köpeğe dönüştürmeye benziyor.
Yazı: Jennifer Kahn
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Nisan 2019 17:59