Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #18

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Aralık 2011       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Robotu İş Başında


Şimdiye kadar bir gezegene gönderilen en gelişmiş robot olduğu belirtilen ve bir diğer adı "Mars Science Laboratory" (MSL) olan robot, "Radiation Assessment Detector" (RAD) adlı radyasyon ölçüm cihazını çalıştırarak, Kızıl Gezegen'e gelecekte yapılacak insanlı uçuşlarda kullanılmak üzere uzay aracının içindeki radyasyon düzeyiyle ilgili verileri elde ediyor.

RAD cihazının sorumlusu Southwest Araştırma Enstitüsü Uzay Araştırmaları Bölümü'nden Bilim Programı Direktörü Don Hassler, cihazdan gelen ilk veri paketinin harika olduğunu belirterek, "Uzayda, kuvvetli bir akış var, hatta uzay aracının içinde fırlatmadan önce ölçülenin dört katı kadar daha fazla miktarda radyasyon tesbit ettik" dedi.

RAD, galaksilerden, Güneş'ten ve diğer kaynaklardan gelen kozmik ışınların yol açtığı enerji parçacıklarını ölçüyor.

Kızıl Gezegen'e insanlı seyahate hazırlık amacıyla 9 aylık yolculuk sırasındaki radyasyon düzeyini ölçmek üzere tasarlanan cihaz, Mars yüzeyindeki radyasyon seviyesini de tesbit edecek."Curiosity" robotu, Kızıl Gezegen'in yaşamın gelişimine uygun bir geçmişi olup olmadığını belirleyecek.

Mars toprağına, 570 milyon km yol katettikten sonra Ağustos 2012'de konacak Curiosity veya "Mars Science Laboratory" (MSL) için NASA uzmanları, Güneş Sistemi'nin bir başka gezegenine şimdiye kadar gönderdikleri en kapasiteli robot olduğunun altını çiziyor.

Mars'ın atmosferinin ilk tabakalarına girdikten sonra paraşütlerini açıp kapsülden ayrılacak Curiosity'yi toprağa, yeni geliştirilen vinç sistemi indirecek.

Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla çalışan robotun, Kızıl Gezegen'de bir Mars yılı (687 Dünya günü) geçirmesi ve sıcaklığın sıfırın altında 90 ve 0 santigrat derece arasında değiştiği dev Gale kraterine inerek burayı incelemesi öngörülüyor.

Bilim adamları, 150 kilometre genişliğindeki dev kraterde bulunan yüksek dağın, aralıksız esen Mars rüzgarının zaman içinde burayı doldurarak şekillendirmesiyle oluştuğunu düşünüyor.

Taşıdığı 10 bilimsel cihazla kaya parçalarının kimyasal tahlilini yapacak Curiosity, indiği Gale kraterinde yaşam için organik unsurlar bulunup bulunmadığını inceleyecek.Yüksek çözünürlüklü kamerası ve 7 metre mesafeden hedefini inceleyebilen lazer sistemine sahip altı tekerlekli robot, kayaları delebilececek 2,1 metre uzunluğunda eklemli bir kolu da bulunuyor. Toplanan numuneler analiz edilmek üzere robotun içindeki iki laboratuvardan birine iletilecek.Proje değeri 2,5 milyar dolar olan Curiosity'nin bir de meteoroloji istasyonu bulunuyor.

Kaynak:AA(16 Aralık 2011,10:36)
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2016 00:45