Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TOHUM VE MEYVELERİN YAYILMASI
Tohumlar bitkilerin nesillerini sürdürmelerini sağlar. Bazı meyveler tek tohumluyken, bazıları çok sayıda tohuma sahiptir. Tohumların farklı büyüklük, şekil ve sayıda olmaları farklı çevre şartlarına uyma yeteneklerini artırır ve nesillerinin devamını sağlar.
Akçaağaç tohumları helikopter pervanesi gibi dönerek düşer. At kestanesi ağacının yeşil renkli dikenli meyveleri içinde gelişen tohumlar, meyve olgunlaşınca yere düşer. Karahindiba bitkisinin tohumları rüzgârla çevreye dağdır. Böğürtlen, kuşlar tarafından yenilir ve tohumları kuşların dışkısıyla toprağa karışır. Tohumlar rüzgârla, suyla, hayvanlara yapışarak ya da hayvanlar tarafından yenilerek yayılır.

Bitkiler meyve bitkiden ayrıldıktan sonra meyvenin olgunlaşmasını veya çürümesini sağlayan hormonlar taşır. Yenilebilir meyveler bile tohum olgunlaşmadan önce sert ve lezzetsiz olur. Böylece tohum olgunlaşmadan meyvenin yenmesi engellenir. Yenilmeyen meyveler oluşturan bitkilerse meyvenin çürüyerek, tohumun toprağa karışması stratejisini seçmiş olabilirler. Bazı meyveler ise çok daha seçici olabilir, örneğin memeli hayvanların sindirim sisteminde sindirilen fakat kuşlarca dışkıyla bozulmadan atılan tohumları olan meyveler memeli hayvanlar için acı ya da zehirliyken kuşlar için zararsızdır. Bitki böylece tohumlarını en iyi şekilde koruma ve yayılması sağlama arasında bir denge kurmuş olur.

Bitki tohumları iki yolla yayılır;
  • Aktif yayılma (otokori): Bitki tohumu yere düşüp yayılır.
  • Pasif yayılma (allokori): Bitki tohumu yayıcılar tarafından yayılır, kuşlar, böcekler vs.
Bitkiler tohumla çoğalırlar. Tohumların yayılması için çok fazla sebep vardır. Bunlarda en önemli etken rüzgardır. Ağaçların ve bitkilerin tohumları rüzgar ile birlikte etrafa savrulurlar ve kaldıkları yerde yeni bir ağaç meydana getirirler. Tohumların yayılmasında başka bir yöntem ise kuşların dışkılarıdır. Örneğin böğürtlen yiyen kuşlar dışkılarını bıraktıkları yerde böğürtlen meydana getirirler. Çünkü dışkılarında böğürtlen tohumu mevcuttur. Aynı zamanda arıların ayakları ile taşıdıkları polen ya da su ile taşınana tohumlarda bunlara örnek olarak verilebilir.

Kimi suda yüzerek kimi havada uçarak kimi de hayvan ve insanlarla bir yerden başka bir yere taşınır.Havada uçan tohumlar hafif ve havada uçmaya yapılarının uygun olması gerekir. Bazı bitkiler ise tohumlarını toprağa düşürürler
Son düzenleyen Safi; 2 Mart 2018 00:57