Arama

Barış Manço - Tek Mesaj #12

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Eylül 2006       Mesaj #12
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

“Yüreğimdeki Barış Şarkıları” konseri

Ad:  Baris_Manco_1.jpg
Gösterim: 2110
Boyut:  40.1 KB
Ölümünün 3. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılan sanatçı Barış Manço için birbirinden ünlü sesler “Yüreğimdeki Barış Şarkıları” adlı karma albümde bir araya geldi. Albümün tanıtım konseri bu akşam Mydonose Showland’de yapılacak.
Ardında bir sanatçıya yakışır şekilde dolu dolu yaşam ve onlarca hit şarkı bırakarak aramızdan ayrılan ünlü sanatçı Barış Manço, ölümünün 3. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Bu etkinliklerin belki de en önemlisi Barış Manço’nun sanatçı dostlarının “Yüreğimdeki Barış Şarkıları” albümü için bir araya gelmesiydi. Sanat dünyasında daha önce örneği görülmeyen bu birliktelik sonucunda sanatçının adını ve şarkılarını yaşatacak bir albümün kayıtları tamamlandı. Sezen Aksu’nun “Sakız Hanım ve Mâhur Bey”, Nilüfer’in “Gülpembe”, Ayna’nın “Aynalı Kemer”, Teoman’ın “Anlıyorsun Değil mi?”, Yavuz Bingöl’ün “Kol Düğmeleri”, Sertab Erener’in “Dağlar Dağlar”, Muazzez Ersoy’un “Can Bedenden Çıkmayınca”, Cahit Berkay’ın “Rüya”, Kenan Doğulu’nun “Dönence”, Zerrin Özer’in “Unutamadım”, Mahsun Kırmızıgül’ün “Ben Bilirim”, Haluk Levent’in “Yine Yol Göründü Gurbette”, Kurtalan Ekspres’in “Gibi Gibi”, Hülya Avşar’ın “Söyle Zalim Sultan” adlı şarkıları seslendirdiği albüm, 5 Şubat’ta piyasaya çıkacak.

“Yüreğimdeki Barış Şarkıları” albümünün tanıtımı ise bu akşam Mydonose Showland’de gerçekleştirilecek dev bir konserle yapılacak. Albümde Barış Manço şarkılarını okuyan tüm sanatçıların sahne alacağı konser, saat 20.00’de başlayacak. Konserden önce Sinan Çetin’in hazırladığı Barış Manço belgeseli de ilk kez burada müzikseverlere gösterilecek.
Toplumun sanatçılarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Barış Manço Derneği başkanı ve sanatçının eşi Lale Manço, Yüreğimdeki Barış Şarkıları albümü ve konserinden elde edilecek gelirle, parasız; ama yetenekli gençlere müzik eğitimi verilecek bir “Pop Müzik Akademisi”nin kurulacağını ifade etti. “Barış, ‘İnsan isminin son anıldığı yerde ölür.’ derdi. Biz onu, bu güzel seslerle gelecek kuşaklara aktarabileceğiz.” diyen Lale Manço, 3 Şubat’ın ‘Barış ve Sevgi Günü’ olarak anılmasını da istedi.
Barış Manço’nun adının yaşaması için sürdürülen faaliyetler bunlarla da kalmıyor. Her köşesine unutulmaz melodilerin sindiği Barış Manço’nun Moda’daki evi, müze haline getirilecek. Barış Manço’nun arşivinin ve eşyalarının sergileneceği müzede ayrıca film izleme odasıyer alacak.

Şarkıları - Klipleri


KOL DÜĞMELERİ
Barış Abi'mizin en iç burkan kliplerinden biridir. Klip; şarkının, "Estağfurullah Ne Haddimize" albümündeki versiyonuna çekilmiştir. Bu klipte Barış Abi'miz ve sevgilisinin çeşitli anıları, yaşadıkları canlandırılmakta ve ara bölümlerde de Barış Manço fotoğrafta da görüldüğü üzere klasik üslubuyla şarkıyı söylemektedir. Klibin sonunda Kol Düğmeleri kutusundan fırlayıp yere düşmektedir.

İŞTE HENDEK İŞTE DEVE
Bu klipte Barış Manço, köylülerin içinde, elinde orakla, baltayla şarkının sözlerine uygun olarak canlandırmalar yapmaktadır. Klip, şarkının "Değmesin Yağlı Boya" albümündeki versiyonuna çekilmiştir.

ANLIYORSUN DEĞİL Mİ?
Klibin başında Barış Manço ile sevgilisi havaalanında büyük bir koşuşturmaca yaşamaktadırlar. Sevgilisi, havaalanından kaçarcasına uçağa binmekte ve yabancı bir ülkeye gitmektedir. Şarkının çok kısa olmasından dolayı, klibin bu koşuşturmaca sahnelerinde "Yeni Bir Gün" şarkısından alıntı bir müzik çalınmaktadır. Daha sonra sevgilisinin ardından Barış Manço'da bu ülkeye gitmektedir. Fakat O'nu hemen bulamaz ve şarkının sözlerindeki gibi sokaklarda şaşkın bir halde dolaşmaktadır.
Ancak klibin sonunda iki sevgili karşılaşır ve kavuşurlar.

DÜRİYE
Bu klipte Barış Manço "Düriye" adlı komşu kızının kapısının önünde ve merdivenlerinde oturarak şarkısını seslendirmektedir. Hayli eğlenceli bir kliptir.

NANE LİMON KABUĞU
Bu şarkıya Barış Abi'miz iki kez klip çekmiştir. Tahminimizce ilk çektiği klip fotoğrafta da görmüş olduğunuz kliptir. Bu klipte Barış Abi'miz palyaço olmuş, ve ıskambil kağıtlarının "papaz", "bacak" ve "kız" karakterli kostümler giymiş olan partnerleriyle şirin bir klip çekmiştir. Ara sıra da kendi orjinal görüntüsüyle şarkıyı seslendirmektedir. İkinci klibini ise şarkının içeriğine tam anlamıyla uyan bir ortamda; yani bir baharatçı dükkanında çekmiştir. Bu klipte ise şarkının sözlerine uygun olarak Barış Abi'miz baharatları alıp karıştırmakta ve hapşırmaktadır.

ZEHRA
"Fast forward"; yani hızlı ilerleyen eğlenceli bir kliptir. Hala kızı Zehra ile Barış Manço evde adeta köşe kapmaca oynamaktadırlar. Şarkının sözlerine uygun olarak Barış Abi'miz, hala kızı Zehra'ya yapmadığını bırakmamaktadır. Ancak buna rağmen Zehra, o kadar yapışkandır ki; gitmek bilmez. Klibin sonunda Barış Manço en sonunda çıldırır ve evin tapusunu da Zehra'ya vererek evden kaçar.

KARA SEVDA
Şarkının olağan üstü ritmlerine uygun olarak simsiyah bir stüdyoda Kurtalan Ekspres ile birlikte hoplayarak, zıplayarak ve çeşitli bulanık efektlerle zenginleştirilerek çekilmiş kendine bağlayan bir kliptir.

KEZBAN
Tiyatro ortamındaki bir stüdyoda, "Kezban" rolündeki neredeyse birbirinin tıpa tıp aynısı mankenler beyaz güvercinler ve yeşil bir papağan eşliğinde çekilmiş enteresan bir kliptir. Klipte yine şarkının sözlerine uygun olarak "sarı sarı bilezikler" havada uçuşmaktadır.

DIRAL DEDE'NİN DÜDÜĞÜ
Klipte, Barış Manço tarihi bir yerde, rüzgarda uçuşan saçlarıyla, şarkının sözlerine uygun ilginç kıyafetiyle ve elindeki temsili "Dıral Dede'nin Düdüğü"yle şarkıyı seslendirmektedir.

GÜLPEMBE
Bu şarkının da, orjinal ve Mançoloji için yapılmış montajlama klipleri olmak üzere toplam iki klibi vardır. Biz, yanda da bir karesini görmüş olduğunuz orjinal klipten bahsedelim. Bu klipte Barış Manço, bir ozan edasında dağlarda, kırlarda klavyesiyle gezmekte ve alıştığımız üslubu; el-kol hareketleriyle şarkıyı seslendirmektedir. Klibin bazı bölümlerinde Barış Abi'mizin klavyesini çalması yakın çekim gösterilmiştir.

MÜSAADENİZLE ÇOCUKLAR

İşte, Barış Manço'nun en renkli kliplerinden bir tanesi... Taksim Meydanı'nda halka açık bir şekilde o dönemin ünlü popçularının ve tabii ki Kurtalan Ekspres'in eşliğinde çekilmiş; açık hava konseri tadında bir kliptir. Klipte; Ajlan-Mine ikilisi, Burak Kut, Hakan Peker, Jale, Nalan, Soner Arıca, Tayfun, Ufuk Yıldırım ve Grup Vitamin oynamış ve şarkıya kendi şarkı sözleriyle de eşlik etmişlerdir.

BENDEN ÖTE BENDEN ZİYADE

Bu klipte Barış Abi'miz; fantastik bir ortamda, ilginç kıyafetleriyle ve melek görünümlü bayan partnerleriyle şarkının ağırlığını tam anlamıyla yansıtacak bir klip çekmiştir.

OSMAN

Son derece acıklı bir klibe sahiptir. Şarkının sözlerine uygun olarak sürükleyici bir yapısı vardır. Klibin sonunda Osman intihar etmektedir.

SAKIZ HANIM - MAHUR BEY
Bu klipte, Barış Manço şarkıda da anlattığı gibi çocukluğunun geçtiği mahalledeki eski, ahşap evin önünde şarkısını seslendirmektedir. Klip; sonbaharda çekilmiştir. Klipte ayrıca Sakız Hanım ve Mahur Bey'i temsilen tatlı bir teyze ve yaşlı bir amca oynamaktadır.

LITTLE DARLIN'

Bu klip, 70'li yılların sonunda tahminimizce Belçika'da çekilmiştir. Klip, siyah-beyaz formatta ve açık havadadır. Barış Manço'ya her zamanki gibi Kurtalan Ekspres eşlik etmektedir.

NE OLA YAR OLA
Bu şarkının klibi Ürgüp'te peribacalarının koynunda siyah-beyaz olarak çekilmiştir. Barış Manço klipte yine karşımıza çok ilginç ve hoş bir kostümle çıkmaktadır. Müzik ile görüntüler tam anlamıyla örtüşmektedir. Barış Manço, 70'li yıllarda bu klibi çektiği zaman; Türkçe'mizde "klip" diye bir kelime bile yoktu. Yani medyamız bunu yayınlarken, insanlar da bunu izlerken bu "şey"in aslında bir "klip" olduğunun farkında bile değildi. Yeri gelmişken söyleyelim; "Klip" kavramını Türkiye'ye getiren Barış Manço olmasına rağmen şu anda ne yazık ki kimsenin bu klipleri yayınlamaması hepimizi kahretmektedir.

DÖRT KAPI
Barış Manço'nun ekranlara pek yansımamış kliplerinden biridir. "Darısı Başınıza" albümünün kapak resmi; bu klibin bir sahnesinden alınmıştır. Barış Manço şarkıyı açık bir havada seslendirmektedir. Klip, tarihi değeri olan bir yerde çekilmiştir.

DAĞLAR DAĞLAR

Şarkının klibi tahminimizce Anadolu'da dağlık bir yerde çekilmiştir. Klip, Barış Manço'nun bir parça ekmeğinden ısırmasıyla başlar ve sonra koyulur yollara... Bir ara eski gazete manşetleri, eski gençlik yıllarından fotoğraflar ve küpürler gösterilmektedir. Klipte ayrıca Barış Manço çok uzun bir asma köprü üzerinde yürümektedir.

SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA
Harika bir klip diyebiliriz. Barış Manço bu klibini Anadolu'nun şirin bir köyünde çekmiştir. Klip başlarken samanlıklarda dolaşır, köy yollarında yürür ve küçük köy kahvehanelerinin önünde, ağa kıyafetiyle ve kahverengi çizmeleriyle şarkıyı söyler. Tahminimizce gün yeni doğarken çekilmiş bir kliptir.

SÜPER BABAANNE

Barış Abi'mizin en az şarkı kadar anlamlı ve eğlenceli kliplerinden bir tanesidir. Klipte Barış Manço'nun "babaannesi" rolünde ton ton bir teyze ve onun gençliğini canlandıran genç bir bayan oynamaktadır. Barış Manço bu klipte; farklı kostümlerle hem dedesini; hem de torunu olarak kendini canlandırmaktadır. Fotoğrafta görmüş olduğunuz karede babaanne udunu, Barış Manço ile gitarını çalmakta ve şarkıyı seslendirmektedir.

GÖNÜL FERMAN DİNLEMİYOR
Klibin başında, Barış Manço McDonalts'da gördüğü genç ve güzel bir bayanı çok beğenir ve bir bahaneyle yanına gidip sohbet etmeye başlarlar ve dolayısıyla arkadaş olurlar. Ayrıca Barış Manço klipte dj'lik yapmaktadır. Bu klipte Barış Abi'miz spor bir otomobilde açık havada hızla giderken şarkıyı seslendirmektedir. Barış Manço'nun karizmasına son derece yakışan kliplerden bir tanesidir.

SAHİLDE
Bu şarkı için Barış Abi'miz iki kez kamera karşısına geçmiştir. İlk klibini bir deniz kenarında tek başına düşünceli tavırlarıyla çekmiştir. (Fotoğrafını ve tanıtım videosunu gördüğünüz bu kliptir.) Sonradan çekilen klip ise daha kapsamlıdır. Barış Manço'nun yanında esmer bir bayan partneri vardır. Sahildeki dalga görüntüleri, şarkının içinde geçen dalga efekti ile çok iyi bir şekilde örtüştürülmüştür. Klibin bir sahnesinde "Ağustos Akşamı"nı temsilen Barış Manço ve partneri sahilde yürürler ve bir çay bahçesinde otururlar.

DOMATES BİBER PATLICAN
Tahminimizce Avustralya'da veya Güney Yarım Küre'nin sıcak iklimli ülkelerinden birinde çekilen Barış Abi'mizin mükemmel üstü kliplerinden bir tanesidir. Klipte onlarca erkek ve bayan oyuncu rol almıştır. Fotoğrafta görmüş olduğunuz karedeki esmer güzel, Barış Manço'nun aşık olduğu bayanı canlandırmaktadır. Klibin ise ilginç bir senaryosu bulunmaktadır. Barış Manço sarı üstü açık jeep'iyle gezerken, yol üstünde kızlardan ikisi otostop çeker ve Barış Manço'da onları almak için durur. Ancak iki kişinin binmesini beklerken küçücük jeep'e onlarca erkekli kızlı bir ordu biner adeta... Ve sonra olaylar gelişir.

CAN BEDENDEN ÇIKMAYINCA
İzlerken tüm BarışSeverler'i ağlatabilecek; Barış Abi'mize olan özlemimizi su yüzüne çıkarabilecek nitelikte olan harika bir klip daha. Gerçekten şarkının güzelliğine yakışır cinsten bir çalışma olmuş. Barış Abi'miz yine Türkiye'de video klip yapımcılığının öncüsü olarak tecrübesini konuşturmuş ve karla kaplı bir arazide, kış güneşinin hüzün verici ışığı altında şarkıyı seslendirmiştir. Bunun yanısıra klipte bayan partneriyle geçirdiği güzel günler, anılar canlandırılmakta ve ayrılık sahneleri gösterilmektedir. Ayrıca Barış Manço'nun ne kadar mütevazi bir kişiliğe sahip olduğu da klipte açıkça ortaya çıkmaktadır. Ayrılık acısıyla yanıp tutuşan bir kişiye uygun olarak hiç abartıya girmeden üzerinde yeşil montu, desenli kazağıyla gayet doğal bir şekilde sevenlerinin karşısına çıkmıştır. Bunun haricinde Can Bedenden Çıkmayınca Mançoloji versiyonu için çekilmiş olan ve eski video kayıtlarının montajlanmasıyla bir araya getirilen anma klibi bulunmaktadır. Bu klipte de eski eşi, çocukları ve Kurtalan Ekspres üyeleri rol almışlardır.

SÜLEYMAN
Süleyman'ın klibi bir köy ortamında büyük bir kalabalık halk eşliğinde çekilmiştir. Şarkının içinde de geçtiği gibi davul-zurnacılar ortalıkta tabiri caiz ise; cirit atmaktadır. "Süleyman" kelimesinin vokalini yapan üç kız; ekrana yeşil bir fon önünde çıkmakta ve "Süleyman" diye bağırmaktadırlar. Barış Abi'mizin başarılı çalışmalarından bir tanesidir.

AYI
Bu klip, aynen şarkıda olduğu gibi çoluk, çocuk, büyük, küçük, cümbür cemaat karma karışık son derece eğlenceli bir çalışmadır. Klibin büyük bölümü pembe bir mahkeme ortamında, hakime hesap verirken geçer. Diğer bir bölümü de beyaz fonlu bir stüdyoda çekilmiştir. Şarkının "AYI" nakaratında ekranda rengarenk "A-Y-I" harfleri uçuşmaktadır. Ayrıca klipte Barış Manço'nun küçük oğlu Batıkan Zorbey Manço'da rol almıştır.

DÖNENCE
Aslında ne şarkıyı; ne de klibini kelimelere sığdırmak imkansız. Zaten "inanılmaz" bir şarkı olan Dönence'ye aynı "inanılmazlıkta" bir klip çekilmiş. Her şey şarkının yapısına göre ince elenmiş, sık dokunmuş adeta. Klip, simsiyah bir gecenin koynunda; dumanlar eşliğinde bir araba çöplüğünde çekilmiştir. Klipte Barış Manço yine tarzını konuşturmuş ve siyah deri montu, beyaz t-shirt'i, uzun çizmeleri, kot pantolonuyla şarkının rock ruhuyla bütünleşmiştir. Kurtalan Ekspres, tam kadro klipte yer almaktadır. Ayrıca güzel ve asi bayanlar da klibe ayrı bir hava katmaktadırlar. Bir ayrıntı da Barış Manço "Dönence" derken ekrana sürekli dönen bir fan/pervane görüntüsü getirilmesidir. Baştan da dediğimiz gibi, açıklaması kelimelere sığamayacak kalitede; tek kelimeyle muhteşem bir kliptir.

RÜYA

Enstrümental bir parça olan Rüya'nın klibinin büyük bir bölümünde Barış Abi'miz evindeki piyanosunda melodiyi canlandırmaktadır. Bunun yanısıra, sarı sonbahar yapraklarıyla kaplı, duygu yüklü bir ortamda bir bayan gezmektedir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ağustos 2016 22:56
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!