Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Aralık 2011       Mesaj #12
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tang Sülâlesi

Çin'de 618-907 yılları arası hüküm süren sülâle.

Tang sülâlesi zamanında Çin, dünyanın en büyük ve en güçlü imparatorluğu hâline geldi. 7. yüzyılın başında Çin'e egemen olan Suy sülâlesinin genişleme politikası Kore'de büyük başarısızlığa uğrayınca 616 yılında Çin'de büyük bir ayaklanma oldu.

Bu sırada büyük bir savaşçı olan Li Şımin ortaya çıktı ve dört yıl içinde düzeni yeniden kurdu. İmparatorluğu babasına verdi. Babasından sonra 626'da kendisi imparator oldu ve bundan sonra Tay Dzung adıyla anıldı. Tang sülâlesi kısa zamanda Orta Asya ve Kore'nin büyük bölümü üzerinde egemenlik kurdu.

Bu dönemde ticaret, özellikle çay ticareti çok gelişti. 755'te General An Luşan'ın yönettiği bir ayaklanma zorlukla bastırılabildi. Bu ayaklanmadan sonra merkezî hükümet eski gücünü yitirdi. 10. yüzyılın başlarında Liao Krallığı Çin'i zaptetmeye kalktığı zaman imparatorluk, sınırlarını zorlukla koruyacak duruma düşmüştü.

Sekiz yıldır sürüp giden iç savaş da ekonomik ve sosyal bir bunalıma yol açmıştı. İmparatorluk ailesi Siçuan'a kaçtı ve Tangların egemenliği son buldu.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.