Arama

Galya ve Galyalılar - Tek Mesaj #4

CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
24 Aralık 2011       Mesaj #4
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
GALYA, Romalılar’ın Kelt kökenli halkların yaşadığı bölgeye verdikleri addır Latince’deki Gallia sözcüğünden türetilmiştir. Galya İtalya’nın kuzeyini, bugünkü Fransa’yı, Belçika’yı, Almanya’nın batısını, Hollanda ve İsviçre’nin bir bölümünü içine alır.
Romalılar İtalya’nın kuzeyinde kalan Galya topraklarına Gallia Cisalpina (“Alpler’in bu yanındaki Galya”) adını verdiler. İÖ 181′de Romalılar’ın egemenliği altına giren Gallia Cisalpina, İÖ yaklaşık 42′de Roma İmparatorluğu’nun bir parçası oldu.
Çok daha geniş bir alanı kaplayan Galya’nın asıl büyük bölümü ise Gallia Transalpi-na (“Alpler’in ötesindeki Galya”) olarak bilinirdi. Roma orduları İspanya’daki Kartacalı lar’a karşı savaşırken sürekli buradan geçtikleri için, bugünkü Güney Fransa bölgesi Roma İmparatorluğu’nca ilk ele geçirilen yer oldu. Rhöne vadisini ve Akdeniz kıyısını içine alan Gallia Narbonensis İÖ 121′de kuruldu.
Jül Sezar İÖ 58-51 arasın da Galya’nın geri kalan bölümünü ele geçir di. Bölgeyi parçalara ayıran Romalılar, Pire ne Dağlan’ndan Loire Irmağı’na kadar uza nan bölüme Aquitania (Akitanya); batıda Bretanya’dan Orta Fransa’ya kadar uzanan bölgeye Gallia Lugdunensis, kuzeyde ve doğuda kalan bölümüne de Belgica adını verdiler. Lugdunum (bugünkü Lyon) kentini de Roma Galya’sının başkenti yaptılar. O dönemde kurulmuş olan bazı kentler, bu yerler de yaşamış olan kabilelerin adlarını taşımak tadır. Bir de, Ren Irmağı boyunca uzanan ve Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını oluş turan dördüncü bölge vardı. Roma işgali altındaki Galya’da bir köyün kahramanları olan Asteriks ile Hopdediks’in serüvenleri Asteriks adlı çizgi romanda sevimli bir dille anlatılmıştır.
İS 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Galya Germenler, Vizigotlar, Franklar ve Burgonlar arasında bölüşüldü

MsXLabs.org &Kültür Ansiklopedisi
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..