Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Aralık 2011       Mesaj #162
Avatarı yok
Yasaklı
CERN’de görev yapan bilimadamları, atomların çekirdeğinin oluşmasına yardımcı olan yeni bir parçacık keşfettiklerini açıkladı

“Chi_b” (3P), BHÇ'nin bulduğu ilk parçacık oldu. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bilimadamları, atomların çekirdeğinin oluşmasına yardımcı olan yeni bir parçacık keşfettiklerini açıkladı.

Keşif, Cenevre yakınlarındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (BHÇ) yürütülen ATLAS deneyinden elde edilen veriler kullanılarak yapıldı.

“Chi_b” (3P) olarak adlandırılan yeni parçacık, Higgs Boson'dan farklı olarak iki kısımdan oluşuyor. ''Alt tanecik'' diye bilinen temel parçacık ve bu parçacığın karşıt taneciği. Bu iki tanecik bir araya geldiğinde atom çekirdeklerini bir arada tutan gücü oluşturuyor.

Bilimadamları, yeni parçacığın atomların içindeki çekirdekleri bir arada tutan gücü anlamalarına olanak tanıyacağını düşünüyor.

Henüz resmi olarak yayımlanmayan keşfin, bilimadamlarının elde ettikleri verileri yorumlamalarına yardımcı olarak Higgs Boson'u bulmalarını kolaylaştırması bekleniyor.


Kaynak:AA(23 Aralık 2011,07:02)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 11:24