Arama

Türkiye ve Avrupa Birliği - Tek Mesaj #18

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Kasım 2005       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
AB Ciddiyet Düzeyi


Türkiye'ye son bir yıl içinde AB'ye üyelik hayali karşılığında imzalatılan bir dizi AB belgesi var. Örneğin: İlerleme Raporu, Etki Raporu, Tavsiye Raporu, 17 Aralık Kararları, Ortak Tutum Belgesi, Uyum Protokolü, Deklarasyon, Karşı Deklarasyon, Müzakere Çerçeve Belgesi... Hepsini toplasanız aslında 200 sayfayı bulmaz... Bu belgeler vuruşmadan kaybedilmiş bir savaşın teslim anlaşmasıdır. Önümüzdeki 10 yılda hiçbir şey almadan vereceklerimizi kapsamaktadır. Türkiye'nin tam üyelik yolunu tıkamakta, buna karşılık Kıbrıs Rumlarını tanı, KKTC'yi tanımaktan vazgeç, ruhban okulunu aç, Güneydoğu'nun ekonomik durumunu iyileştir, ordunun etkisini azalt gibi kesin koşullar öne sürmektedir. Çok ilginç ve vahim olan... Bir vatandaş hatta bir milletvekilinin ne kadar araştırsa bu belgelere ulaşamamasıdır.

Türkiye'nin geleceğini belirleyen belgeleri toplu olarak bulacağınız bir internet sitesi yoktur. Ne Dışişleri Bakanlığı ne AB Bilgi Merkezi ne AB ile ilgili diğer kuruluşlarda bu belgeleri toplu halde bulamazsınız. Kimi belgenin sadece İngilizcesi vardır. Kimisinin İngilizcesi de ortada yoktur.

Arkadaşımız Fahrettin Fidan, dün TBMM'de basınla sohbet toplantısı düzenleyen AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa'ya:

- Hükümetinizin AB ile imzaladığı Ek Protokol'de neler olduğunu, ne sözlerin verildiğini 25 AB üyesi ülke biliyor... Onların milletvekilleri biliyor... Bilmeyen bir tek bizim halkımız ve milletvekillerimiz. Ne diyorsunuz buna?" diye sorunca şu zarif yanıt geldi:
- Bizde gizli kapaklı hiçbir şey olmaz arkadaşım.
- Peki, örneğin siz... Ek Protokol'ü okudunuz mu? İçinde ne olduğunu biliyor musunuz?
Fatsa, bir süre düşündükten sonra ağzından şu sözler çıktı;
- Eee, biz de bir şeyler biliyoruz herhalde!
Ne biliyor, nereden biliyor derseniz. Meçhul. Çünkü Ek Protokol'ü arasa da bulamaz.
Türkiye zavallı duruma düşürmüştür kendini.


Melih Asik