Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Teknoloji , Tasarım Nedir ?
Teknoloji:Bilginin ve bilimin sanayide gözle görünür , kullanılır , fayda sağlayan bir uygulamaya alınması diyebiliriz. Yani kısaca alet ve aracın yapılması için sahip olunması gereken bilgi , tecrübe ve yetenektir.

Tasarım: Algı ile kavram arasındaki bağlama aracıdır. Tasarım aynı zamanda bilgi edinmenin yapıtaşlarındandır.Yapılması planlanan bir projeyi biçimlendirme , kurma tasarım başlığı altında incelenmektedir.

Teknoloji ve Tasarım Arasındaki ilişki Nedir ?
Bilginin gözle görülür bir uygulamaya dönüşmesi önceden tasarlanan bir proje ile mümkündür.Teknolojinin gerçekleşmesi için Tasarım süreçlerinden geçmek gerekir.Herhangi bir problemin çözümü ve kolaylık sağlayan uygulamaları üretmek için insan zihninde kavramlar ile algılar arasında bağ kurmalıdır.

Tasarım Süreci ,
1)Problemi Tanımlama : Çözüm üretilecek olan problemin ne olduğunu anlamak , sorunun kaynağını ince detaylarına kadar öğrenmek.
2)Bilgi Toplama : Soruna ve çözüme yönelik önceki araştırmalar ve örnek olaylara dayanarak bilgi toplama
3)Yaratıcılık ve Buluş süreci : Toplanan verilerle çözümü sağlayacak buluşun bulunması ( En önemli aşama )
4)Çözüm bulma : Sorunu ortadan kaldıracak olasılıklar hakkında bir karara varma ve araştırmayı sona erdirmek.
5)Uygulama : Tüm aşamaları başarıyla sona erdirme tasarımın hazır hale gelmesi.

bu şeklinde sıralanabilir.
Ton, renk , ölçü ve biçim gibi tasarıma yön verecek ilkeler ile teknolojik ürünlere şekil verilecektir.

Sonuç olarak buluşun ortaya konması için gerekli zihni düşünceler ve ilişkiler olan tasarım , toplanan verilerin sanayide işlenmesi ve sonuca ulaştırılması olan teknolojiyle iç içedir. Teknolojinin gerçekleşmesi için tasarım sürecinden geçilir.

Örnek verecek olursak , bir tablet bilgisayarın ekran büyüklüğü , inceliği , ağırlığı gibi algısal özellikleri toplanan verilerle tasarlanır ve sanayide istenen özelliklere uygun olarak üretilir.
Son düzenleyen Safi; 10 Ocak 2019 12:45