Arama

Abdullah Çatlı - Tek Mesaj #3

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
4 Ocak 2012       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Abdullah Çatlı Kimdir?

Ad:  Abdullah Çatlı3.jpg
Gösterim: 2749
Boyut:  15.5 KB


Abdullah Çatlı 1956 yılında doğdu. Geçimini nakliyecilik ve esnaflıkla temin eden beş çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuydu. Lise yıllarında başlayan ülkücülük sempatisi onu önce Ülkü Ocakları Derneği’ne, sonra da henüz 21 yaşındayken 1977′de Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanlığı’na taşıdı. 25 Mayıs 1978′te de Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcılığı’na seçildi. Türkiye de ve yurtdışında (Latin Amerik, ABD) yoğun bir anti-terör ve kontrgerilla eğitimleri gördü.
11 Temmuz 1978′de Ankara’da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert’in öldürülmesi olayının faili olarak Ankara 5.Sulh Ceza Mahkemesi’nce hakkında gıyabi tevkif kararı verildi. 23 Ağustos 1978′de Sakarya ilinde yakalandı ve gözaltına alındı.
Abdullah Çatlı’nın, 9 Ekim 1978′de de Ankara ili Bahçelievler semtindeki 7 TİP’linin öldürülmesi olayının planlayıcısı ve baş sorumlusu olduğu iddialarına ilişkin tutuklama kararı, olayın üzerinden 4 yıl, 4 ay geçmesinden sonra gerçekleştirilebildi. Abdi İpekçi Suikasti, 16 mart 1978 İstanbul Üniversitesi bombalı saldırısı gibi 12 Eylül’e giden süreci hazırlayan bir çok eylemde planlayıcı ve yönetici olarak adı karıştı.
Bu süreç ve karıştığı eylemler ile ilgili olarak; ünlü tetikçi Mehmet Ali Ağca, 1997 yılında, Kanal D’de yayınlanan bir programdaki röportajında şunları söyledi:
Çatlı, Kostarika’da (bu kısmı karıştırmış olduğu, Çatlı’nın Puerto Rico’da eğitim aldığı Bülent Ecevit tarafından aynı programda düzeltilmişti) kısa ama yoğun bir anti-terör eğitim görmüştü. Mükemmel derecede karate ve İngilizce biliyordu. Sahte pasaport ve kimlik düzenlemede uzmandı. Ülkücü kanadın Türkiye’yi 12 Eylül’e sürükleyenlerindendi. Yabancılar tarafından eğitilip, ordunun katılmayacaği ya da bölüneceği bir iç savaş olasılığına karşı sağ örgütlerin başına konuldu. Sağ tarafı yönetecek şeflerden biriydi.
Yurtdışı Eylemleri

Çatlı, 12 Eylül Darbesi’ni izleyen aylarda yurt dışına çıktı. Bulgaristan ve Viyana’da bir süre kaldı. 22 Şubat 1982′de, İsviçre’de Mehmet Özbay adına düzenlenmiş pasaport ile yakalandı, ancak serbest bırakıldı. 22 Ekim 1983′de Paris’te MİT ile ilişkiye geçtiği ve ASALA’ya karşı 5 eylemde kullanıldığı MİT resmi belgelerine yer aldı. 22 Ekim 1984′de Paris’te yakalandığında, üzerinde Hasan Kurtoğlu adına düzenlenmiş bir pasaport vardı. Fransa’da 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 16 Eylül 1985′de Papa Suikasti davasında tanık olarak konuştu. Oral Çelik’in suikast ile ilgisi olmadığını, Ağca’nın Bulgar ajanı olabileceğini iddia etti. Çatlı, kısa bir süre sonra Fransa tarafından 7 yıl ceza aldığı İsviçre’ye iade edildi. 21 Mart 1990′da Bostadel Cezaevi’nden kaçtı.
Yurtiçi ve yurtdışındaki bir çok eylemlerindeki suç ortağı ve yakın arkadaşı Oral Çelik, Susurluk Komisyonu’na verdiği ifadede bu eylemler ile ilgili şunları söyledi:
Abdullah Çatlı büyük bir adamdı. Onunla birlikte Ermeni Asala örgütüne karşı, Avrupa’da tam 28 eylem gerçekleştirdik. Her eylem için devletten onar bin dolar aldık. Ama paramızın tamamını alamadık; son işimizin ücreti ödenmedi. Devletin bize on bin dolar borcu var.
1993′de Türkiye’ye gelen ve taşıdığı Şahin Ekli adına düzenlenmiş pasaport ile gözaltına alınan Çatlı, aynı tarihte serbest bırakıldı. Çatlı’nın 26 Nisan 1996′da Ömer Lütfü Topal ile aynı uçakta Kıbrıs’a gittiği ve aynı otelde kaldıktan sonra 1 Mayıs 1996′da geri döndüğü de kayıtlardan ortaya çıktı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Haziran 2016 15:04