Arama


güzelim_rabiş - avatarı
güzelim_rabiş
Ziyaretçi
5 Ocak 2012       Mesaj #41
güzelim_rabiş - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Alev - Burak adlı kullanıcıdan alıntı

Bölgemizin ekonomik,kültürel,iklim,yeryüzü şekilleri,eğitim,ulaşım araştırması olacak.Ama hepsi ayrı ayrı olsun.Rica edersem...

TARIM VE HAYVANCILIK:



Yüzölçümüne göre ekili-dikili alanı en fazla bölgemizdir. Sebebi engebenin az, düzlüklerin fazla olmasıdır. Makineli tarım yaygındır. İklim çeşitliliği yetiştirilen ürünleri de çeşitli kılmaktadır. Ulaşımın kolay olması, sulamanın yaygın olması ve tüketici nüfusun fazla olması nedeniyle tarım gelişmiştir. Fakat kalabalık nüfusa yetmediği için başka bölgelerden de gelmektedir.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:



Kıyıları:



Karadeniz ne Kuzey Marmara kıyıları fazla girintili-çıkıntılı değildir. Falez (Yalıyar) çok vardır. Fakat Güney Marmara kıyıları girintili-çıkıntılıdır.



İzmit, Gemlik, Erdek ve Saros körfezleri vardır.Gelibolu, Biga, Kapıdağ, Armutlu, Çatalca-Kocaeli başlıca yarımadalarıdır.Gökçeada, Bozcaada, Marmara Adaları, İmralı, İstanbul Adaları ise başlıca adalarıdır.İstanbul ve Çanakkale Boğazları Ria Tipi kıyılardır.Kapıdağ Yarımadası bir kıyı biriktirme şekli olan Tombolo’dur.



Dağları:



Ortalama yükseltisi en az bölgedir. En yüksek dağı Uludağ’dır (2543 m).Yıldız Dağları, Koru Dağlar, Işıklar Dağları, Biga Dağları, Samanlı Dağları diğer dağlarıdır.Yerşekilleri sade olduğu için ulaşımı da kolaydır.



Akarsuları:



Sakarya’nın aşağı kesimi, Susurluk, Meriç ve onun kolu Ergene. Bu akarsular baraj yapımı için uygun değildir. Ağızlarında delta oluşturamazlar. Çünkü akıntı ve yatak eğimi fazladır.



Ovaları:



Kastamonu, Bolu ve Düzce Ovaları. Bafra ve Çarşamba Delta Ovaları



Gölleri:



İznik, Manyas, Sapanca ve Ulubatlı Tektonik göldür.



Terkos, Küçük ve Büyük Çekmece Gölleri Kıyı Seti gölüdür.



Ömerli Baraj gölü de bulunmaktadır.



İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:



Marmara Bölgesi konumu sebebiyle iklim ve bitki çeşitliliğine sahiptir. Karadeniz kıyılarında Karadeniz İklimi ve Ormanlar görülür.



Istrancaların güneyinde Karasal İklim ve bozkır görülür.



Güney Marmara’da bozulmuş Akdeniz İklimi ve Maki görülür. Burada yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır.