Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Ocak 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Koroid Pleksus Kisti (Choroid Plexus Cysts - CBC)

Gebeliğin erken dönemlerinde görülen koroid plexus kisti kafa içinin büyük kısmını kaplar,beyin dokusunun gelişimiyle boyutları küçülür ve zamanla kaybolur.
Gebeliklerin %1′inde rastlanır. Koroid pleksus kistlerinin varlığı Trizomi 18 ve Down sendromu gibi kromozom bozukluklarına bağlı olabilir. ancak bu düşük ihtimaldir.
Buna rağmen kistin yakından takip edilmesi gerekir. Amniyosentez ile bebeğin kromozomlarının incelenmesi yapılabilir.Eğer bir kromozom bozukluğuna rastlanmazsa bebeğin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilemeleri beklenmez.Gebelik haftası ilerledikçe kaybolacaklardır. Anne babaların çok endişelenmeleri yersizdir.

Koroid Pleksus Kisti( Koroid plexus Kisti , Choroid Plexus Cysts) Bebekte Sorun Yaratır Mı?

koroid pleksus kisti

Bu kistler genellikle gebelik ilerledikçe genellikle kaybolurlar ve bebeğin beyin gelişimini veya zekasını etkilemezler. Trizomi 21 yani “down sendromu” varlığında bu kistlerin klinik ilişkisi yoktur, down sendromu ile birarada bulunmaları ise tamamen tesadüftür. Fakat bunun aksine trizomi 18 denilen sendromda bu kistler, 1/3 oranında yani yüksek sıklıkta birlikte gözlenir. Koroid pleksus kistlerinin, başka anomalilerle birlikte olmadığı yani ,izole olduğu durumlarda (izole koroid pleksus kisit), bu kistlerin varlığı ek sorun teşkil etmez ve klinik önemi yoktur fakat bu kistler, diğer kromozomal hastalıklar yada başka patolojilerde ek bulgu olarak karşımıza çıkabilirler. En sık trizomi 18 (Edward’s sendromu) eşlik etmekle beraber daha nadiren trizomi 21 yada trizomi 13 de eşlik edebilir. Bu nedenle koroid plexus kisti (Choroid Plexus Cysts) saptanan hastalar ayrıntılı ultrason ile başka anomalilerin varlığı açısından araştırılmalıdır.

Koroid Pleksus Kisti ( Koroid plexus Kisti , Choroid Plexus Cysts) Takibi Nasıl Yapılır?

Eğer ultrasonografik incelemede özellikle “detaylı ultrasonografik inceleme” sonucu izole koroid pleksusu kisti olduğuna karara verilirse perinatoloji uzmanının kararı ile kromozomal anomali olmayacağı düşünülür ve genellikle amniosentez önerilmez, gebeliğin normal ultrasonografik takibine devam edilir. Ultrasonografi ile başka anomaliler de görülüyorsa veya ikili test – üçlü testte risk çıkmış ise yüksek oranda kromozomal anomali olabileceği için amniyosentez yapılması gerekmektedir.

Koroid Pleksus Kisti İle İlgili Notlar
  • Koroid Pleksus Kisti tüm gebeliklerin %1,5 ‘unda görülür.
  • Koroid Plexus Kisti %98’i 26. gebelik haftasından sonra kendiliğinden kaybolur.
  • Koroid Pleksus Kisti tespit edildiğinde ek risk faktörlerinin araştırılması gerekir. (İleri anne yaşı , Ek Ultrason bulgusu , Pozitif triple test –üçlü test)
  • Koroid Pleksus Kisti nin tek taraflı veya çift taraflı olması kromozom anomalisi riskini etkilemez.
  • Koroid Plexus Kisti çift taraflı olanlarda ek ultrason bulgusu sıklığı fazladır.
  • Kistlerin septalı ( bölmeli ) olması ve kist sayısı kromozom anomalisi sıklığını arttırmaz.
Koroid pleksus kisti görülen gebeliklerde amniyosentez önerilen durumlar nelerdir?
  • Yakın akrabalardan birinde kromozom anmalisi (down sendromu) olan kişiler.
  • Anne ve babada kalıtsal hastalıklar olanlar.
  • Daha önce kromozom anamalisi olan bebek doğurmuş olanlar. (Down sendromu)
  • İkili ve üçlü testte risk saptananlar.
  • Ayrıntılı ultrasonda anormallik tespit edilenler.
  • 35 yaş ve üstü olanlar.
Yukarıdaki sayılan durumlar yoksa Kroid pleksus kisti için çok endişe etmek gereksizdir. Bu durumda yapılacak en doğru şey kistin takibini yapmaktır.

Sen sadece aynasin...