Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Paylaşım ve hazırlık süper olmuş. Ellerinize sağlık. Ancak gözden kaçan bazı noktalar var onları da eklemek lazım derim.

Alkol, uyuşturucu gibi sinir sistemini ve bilinci etkileyen şeylerin kullanılması birey sağlığını ve sosyal hayatı kötü etkilediği için yasaklanmıştır. Bu yasağın tartışılması dahi anlamsızdır. Ancak, tabiatında alkoloid bulunan meyve sebze veya içecekleri içmekte zarar yok derken, çoğu haram olanın azı da haramdır sözünü elinizin tersiyle itmiş olursunuz ki bu hatadır.

Demek ki kast edilen, tüketilmek üzere hazırlanan şey'in "ne amaçla" yapıldığıdır.

Eğer siz alkol olarak tüketmek üzere içit hazırlıyorsanız yaptığınız kesinlikle dinen tehlikeli sularda yüzmektir. Haram sınırına çok yaklaştığınızın (Kullanmadan önce) ve ısrar ederseniz günaha gireceğinizin, şeytan ile hemdem olacağınızın resmidir.

Ancak amacınız alkolsüz içecek üretmek ise ve uğraştığınız şey üzüm suyu, hurma şerbeti, boza, kefir veya bal şerbeti gibi beklediği sırada doğası gereği fermente olarak içeriğinde alkol oluşmaya başlayan bir şey ise, o zaman önce amacınıza bakacaksınız. Çünkü Allah kalplerimizi hatta künhünü dahi bilir. Kendinizi kandırırsınız ama Allah'ı asla. Amacınız hayırlı ise ondan sonra şüpheli bir duruma girmemek için dikkat edeceğiniz şey yaptığınızın fermentasyonunu çok uzatmamaktır.

Mesela üzüm suyunu ılık bir yerde bekletirseniz önce şıra olur, aynı yerde bekletmeye devam ederseniz şarap olur. daha da tutarsanız içindeki şeker tükenince sirkeye dönüşmeye başlar. Ama soğuk bir yerde bekletirseniz fermentasyon hızı yavaş olacağından şıradan şaraba dönüşümü çok yavaşlayacağı için 1-2 hafta dayanacaktır. Daha sonrasında şaraba dönüşüm başlayacağından kalanı dökmek içmekten yeğdir. Başı (Şıra) helal, sonu (Sirke) helal ama arası (Şarap) haram. Şimdi bunun ayrımını nasıl yaparsınız?

Aynı şekilde arpayı kaynatıp suyunu dinlendirmeye alın, önce malt olur. (Ülkerin "Maltana" diye üretip sattığı şey.) sonra evrilir sirkeleşmeye başlar. Ama kalkıp meşe fıçı içinde dinlendirmeye başlarsanız o şey viski olur.

Kefir sıcak veya ılık ortamda hazırlanmaz. Kefir oda sıcaklığındaki süte konulan mayanın, oda sıcaklığında 12-24 saat bekletilmesiyle oluşan içecektir. Eğer sıcak bir yerde hazırlarsanız bu sürede sütü çökelek'e çevirir.

Amacınız ürettiğiniz şeyi Alkol olarak tüketmek ise ve siz bunu sağlayıcı ortamı sağlıyorsanız değil kefiri, balı, armudu, elmayı hatta domatesi bile kullanmak şüphelidir. Amellerin değerlendirilmesi niyet üzeredir. Niyetiniz hayır ise akibet hayır, niyetiniz hınzırlık ise akibetiniz mundarlık olur.

Olaya bir de bu açıdan bakılması gerektiğini unutmamak lazım.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.