Arama


Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
11 Ocak 2012       Mesaj #5
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
Mandalina (Citrus reticulata), ılıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve türü. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Türkiye'de en çok Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde(Seferihisar civarındakiler en iyileridir özellikle payamlı köyü civarındakiler dünyadaki en iyi mandalinalardır) yetiştirilmektedir.
Nova, Kinnow, Fremond, Klausellina, Robinson, Okitsu, Satsuma, Ankor, Clemantin, Fortune, Yerli, Lee, Fairchild Marisol, Minneola, Ortanik, Kara, Ovari gibi çeşitleri vardır.
Mandalina kabuğu soyulup yenebildiği gibi suyu sıkılarak da içilebilir.
Mandalinanın Faydaları

Mandalina zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Kanı temizler. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmede etkili olur. Damar setliği ve felçte faydalıdır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Grip olanlara iyi gelir. Bağışıklık sistemini korur.