Arama

Maya Takvimi Nedir? - Tek Mesaj #1

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
12 Ocak 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Maya takvimi
Maya’lar yaşadıkları çağa göre oldukça iyi bir takvim meydana getirmişlerdir. 1 yılı 18 aya, her ay 20 gündü. 360 günlük yılı 365’e tamamlamak için de 5 “uğursuz gün” eklemişlerdi. ayların isimleri tarımcılıkla ilgili terimlerden alınmıştı.
Her ayın koruyucu bir tanrısı vardı. günümüz bilim insanları birçok tarihsel olayı koruyucu tanrı ve gün resimlerinden meydana gelen bu takvim sembollerini çözerek hesaplamışlardır.
Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde kıyamet kopacağı söylense de bu yanlış bir algıdır. zira maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde kıyamet kopmayacak ancak dünyada yepyeni bir dönemde girilecek
Maya takvimi, Kolomb öncesi Mezoamerika'da ve dağlık Guatemala ile Veracruz, Oaxaca ve Chiapas, Meksika'daki birçok çağdaş topluluk tarafından kullanılan bir takvimler sistemi.
Haab takvimi
A Mayancalender2

Mayaların Kullandıkları Sayı Sistemi ve Maya Takvimi

a3 d jpg 98

Mayaların kullandığı sayı sistemi bizim bugün kullandığımızdan çok farklı. Birden dörde kadar olan sayılar için noktalar kullanılıyor. Beş ve beşin katları olan sayılarsa çizgilerle ifade ediliyor.
Mayaların sayı sistemi 20 tabanına göre düzenlenmiş. Aşağıdaki tabloda her sayıya karşılık gelen simge gösterilmiştir.

maya numbers

Mayaların Hesap Yöntemleri
Mayaların noktalarla çizgilerden oluşan hesap yöntemlerinin atasının Olmekler olduğu ortaya çıkmıştır çünkü bu basitçe şu anlama gelir: Dünya tarihini uzun zaman döngülerinden oluşan, çağlar aracılığıyla bölümlere ayırma mantığı, sanıldığından çok daha eski bir uygarlığın Mayalara bıraktığı mirastır. Bu miras sayesindedir ki o şaşırtıcı duyarlılıktaki takvimin hesabına göre içinde bulunduğumuz son çağın, Beşinci Güneş’in, İ.Ö. 3113 yılının Ağustos ayında başladığı ve 2012 yılının aralık ayında da sona ereceği hesaplanabilmiştir.
Mayalar sıfırı bilen toplum olarak da bilinirler. Aslına bakılırsa, bugün korunan Maya dokümanlarının çoğu, ‘hesap’ ile ilgili belge parçacıkları. Ama bunlar, astronomik hesaplar; sıradan matematik işlemleri değil. Eldeki Maya belgeleri arasında en iyi durumdakilerden biri sayılan Dresden Kodeksi de bunlardan biri. İçerdiği matematiksel hesaplar ve sayısal ifadeler, bütünüyle gökyüzüne yönelik.

Maya Takvimi

mayatakvimi

Mayaların kullandığı takvim de, ileri medeniyetlerini gösteren delillerden biridir. Mayalar tarafından kullanılan “Haab takvimi” 365 günden oluşmaktadır. Ayrıca Mayalar, bir yılın 365 günden biraz daha uzun olduğunu da hesaplamışlardır. Mayaların yaptıkları hesaplamalara göre bir yıl 365.242036 günden oluşmaktadır. Günümüzde kullanılan Gregoryen takvimi ise 365.2425 günden oluşmaktadır. 57 Görüldüğü gibi iki rakam arasında çok küçük bir fark bulunmaktadır. Bu da, Mayaların matematik ve astronomi konusundaki uzmanlıklarını gözler önüne seren bir başka delildir.

Kaynak: matematikçiler.org

Son düzenleyen Safi; 12 Nisan 2016 22:04