Arama


bloom22 - avatarı
bloom22
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2012       Mesaj #119
bloom22 - avatarı
Kayıtlı Üye
Daha çok koyun yetiştirilen Marmara Bölgesi'nin özellikle Trakya kesiminde çok sayıda mandıra vardır. Sığır yetiştiriciliği de yapılan bölgenin çeşitli yörelerinde kurulan tesislerde hayvansal ürünler işlenir. Tavukçuluk, arıcılık ve balıkçılık bölgenin ekonomik etkinlikleri arasında yer alır. Ayrıca yaygın bir biçimde orman ürünleri de değerlendirilir ve işlenir.
Bölgede hayvancılık büyük ölçüde şeklindedir. Ahır hayvancılığının gelişmesinde, tüketici nüfusun fazlalığı ve pazarlama sorununun çözülmüş olması gösterilebilir. Bununla beraber bölgede yer şekillerinin ve iklim şartlarının elverişliliği de etkilidir. Bölgede makineli tarımın yaygın olması mera ve otlakların daralmasına yol açmıştır.
Bölgede hayvancılık büyük ölçüde ahırda yetiştirmek şeklindedir. Ahır hayvancılığının gelişmesinde, tüketici nüfusun fazlalığı ve pazarlama sorununun çözülmüş olması gösterilebilir. Bununla beraber bölgede yer şekillerinin ve iklim şartlarının elverişliliği de etkilidir. Bölgede makineli tarımın yaygın olması mera ve otlakların daralmasına yol açmıştır.
Bölgede ahır hayvancılığının yanında mera hayvancılığı da yaygındır. Yıldız Dağları çevresi ile Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale dolayında, Bursa ilçelerinde mera hayvancılığı yaygındır. Kümes hayvancılığı ise Trakya ve Marmara'nın güneyinde yapılmakta ve bölgeye hizmet vermektedir.
Özellikle Bursa , Gemlik, Bilecik çevresinde ipekböcekçiliği yapılmaktadır. İpek Böceği kozalarının satıldığı mezat olarak kullanılan Bursa'daki Koza Han hala ipek kumaşların satıldığı bir yer olarak bulunmaktadır. Bursa ve civarı ipek böceği üreticiğinin yapıldığı en önemli merkezdir.
Ayrıca özellikle Çanakkale ve İstanbul Boğazları'nda balıkçılık yoğun olarak yapılmaktadır. Balıklar mevsime göre sıcak denizlerden soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göçerler. Bu göçlerin yapıldığı boğazlar balıkçılığa elverişli alanları oluşturur.

Büyükbaş hayvancılık ise, bölge ihtiyaçlarına yönelik ve kesilip mamul hale getirmek üzere, özellikle Bursa ve Balıkesir ilçelerinde yapılmaktadır. Buna etinden, sütünden, yağından, derisinden yararlanmak şeklinde diyebiliriz. Peynir, tereyağı, sucuk, köfte ya da döner imalatı ve deri eşya yapımı bölgede önemlidir.

kısaca:
1Ahır
2mera
3ipek böcekçiliği
4balıkçılık
5büyükbaş
hayvancılık yapılır...